Mоже да звучи нелогично, но най-ефективният начин да постигнете успех

...
Mоже да звучи нелогично, но най-ефективният начин да постигнете успех
Коментари Харесай

Аз съм толкова умен! Защо да слушам другите?!

Mоже да звучи нелогично, само че най-ефективният метод да постигнете триумф е като помогнете на хората към вас да бъдат сполучливи, споделя Фред Халстед, създател на Leadership Skills that Inspire Incredible Results.

„ Този метод на мислене не е изключително подсъзнателен, тъй като в нашето модерно общество ние имаме вяра в концепцията „ Аз преди всичко! ”, прибавя той.

За да помогнете на другите да съумеят, първо би трябвало да се научите да ги изслушвате. Да бъдеш добър слушател обаче не значи просто да чуваш и разбираш казаното от другите, само че и да търсиш способи да им помагаш да реализират техните цели, като обмисляш деликатно думите им и задаваш верните въпрос, споделя още Халстед.

„ Ако чувате думите, само че не вниквате в това, което индивидът в действителност желае да каже, пропускате опцията да придобиете ясна визия за неговите планове и за резултатите, които търси “, разяснява той.

Според Холстед, умеенето да бъде добър слушател е изключително значимо за водачите, защото то им оказва помощ да извършват дейно ролята си като съпричастен и виновен началник – човек, който има безпристрастен разум, еластичен метод на мислене и подготвеност да се учи от другите.

За страдание, да бъдете добър слушател не е по никакъв начин елементарно, защото има няколко фактора, които могат да ви пречат да отделите нужното внимание на вашите събеседници. Ето 6 от тях:

1. Естественото ви предпочитание да говорите

Повечето от нас желаят да наподобяват добре в очите на другите, а един от най-хубавите способи да си изградите удобен имидж е като споделяте това, което знаете. Този метод към диалозите може да ви попречи да чуете това, което има да споделя вашия събеседник, тъй като съзнанието ви ще е изпълнено единствено с мисли за това, което вие желаете да кажете.

“Може да наподобява невероятно да слушате деликатно другия човек и по едно и също време с това да градите имидж на способен и компетентен човек, само че в случай че се фокусирате единствено върху второто, вие насочвате целия диалог върху себе си. Когато слушате интензивно, вие можете да формулирате проницателни въпроси, които да поддържат диалога и да покажат по натурален метод вашата емоционална просветеност. “, споделя Халстед.

2. Осъдителното отношение към другите

Всички преценяме непознатите дейности и думи съгласно личните си разбирания, полезности и възгледи. Това значи, че когато някой каже нещо, което ние намираме за неправилно или просто не харесваме, ние сме склонни да отхвърлим изцяло всички останало, което той споделя.

„ Несъгласието с казаното от другия нормално поставя завършек на слушането. Ако мислиш, че не съм интелигентен човек, каква причина имаш да слушаш казаното от мен? Това може да бъде огромна спънка пред всеки слушател “, разяснява Халстед.

Вместо да разчитате на прибързани изводи, бъдете по-внимателни в оценката на мислите и дейностите на другите. Вместо да ги съдите, пробвайте да ги чуете. Може би пропускате нещо, може би вие сте тези, които бъркат.

3. Ръководите се от вашите предразсъдъци и предубеждения

Ако имате авансово построено мнение за някой, това може да ви накара да игнорирате казаното от него.

„ Например, аз може да зная, че нямате опит в избрана област, което ме кара да не отстранявам изключително внимание на това, което имате да кажете по въпроса, тъй като счита, че в действителност не знаете защо говорите “, споделя Халстед.

Подобно на неоправдателното отношение към другите, с цел да бъдете положителни слушатели би трябвало да се отървете от всички осведомителни филтри, които сте си основали, и да се концентрирате върху позитивните резултати и научаването на нещо ново.

4. Вашето его ви пречи

Лидерите нормално имат по-голямо его от своите почитатели, което в доста случаи им пречи да изслушват другите.

„ Вашето его ви споделя - „ Аз съм извънредно интелигентен! Има ли смисъл да чувам този човек? “. То основава преграда пред чуването на хора, които съгласно вас са на по-ниско интелектуално и обществено равнище “, споделя Халстед.

Истината обаче е, че точно водачите, които са най-уверени в личните си умения и благоприятни условия, са тези, които изслушват и правят оценка мнението на другите, тъй като не се опасяват от това да бъдат опровергани от някои, които заема по-ниска позиция от тях, и да научат нещо ново.

5. Опитвате да изпълнявате няколко дейности едновременно

Човешкият мозък просто не е в положение да обработва по едно и също време информация от голям брой източници, без в процеса да бъдат изгубена значима информация и елементи. Когато опитваме да вършим няколко неща едновременно, мозъкът ни изключва способността ни да слушаме интензивно.

„ Мозъкът ви обработва чутото на пореден принцип, а не редом. Когато желаете в действителност да чуете някой, би трябвало да оставите настрани всичко останало и да се фокусирате напълно върху диалога “, поучава Халстед.

6. Фокусирате се върху индивида, а не върху казаното

Когато имате някакъв спор или разминаване в мненията с даден човек, доста по-лесно е да се фокусирате върху вашите разлики, вместо върху концепциите, които споделяте. Това значи, че вие подхождате към диалозите с този човек с мисълта, че каквото и да каже той, в последна сметка вие няма да се съгласите с него. Вие просто смятате, че знаете какво ще каже той преди даже да си е отворил устата.

„ Може да си мислите - „ Вече съм чувал мнението на Джордж по въпроса и той сигурно ще каже това… “, споделя Халстед. „ Истината обаче е, че Джордж може да си е трансформирал мнението и да каже нещо различен. Ако обаче откажете да го изслушате, в никакъв случай няма да разберете за тази смяна “, прибавя той.

Как да противодействате на тези фактори?

За да се справите с тези спънки пред дейното слушане, би трябвало да намерите нещо, което да ви стимулира да слушате деликатно събеседниците си, споделя Халстед.

„ За мен една от главните аргументи, поради които се старая да бъда добър слушател, е желанието ми да демонстрирам почитание и внимание към всички хора. Не се сещам за по-добър метод да изразя почит към някой от това да го изслушам “, прибавя той.

 Други мотиватори могат да бъдат по-доброто опознаване на някой, подхранването на вашето любознание, подобряването на концентрацията и спечелването на нечие доверие.

„ Да слушаш деликатно не е елементарно. Трябва в действителност да го искаш, с цел да го направиш. Колкото по-често го практикуваш обаче, толкоз по-лесно става. Когато слушате деликатно вашия събеседник, вие показвате почитание. Хората правят оценка това и в множеството случаи отвръщат със същото. “, споделя Халстед.

Стефани Воза  за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР