Може да звучи изненадващо, но 38% от въглеродните емисии глобално

...
Може да звучи изненадващо, но 38% от въглеродните емисии глобално
Коментари Харесай

Цимент със зелен етикет

Може да звучи изненадващо, само че 38% от въглеродните излъчвания световно се дължат на постройките - 70% от тях се създават при употребата им, а 30% са резултат от строителните материали, употребявани при построяването им. Като производител на главния строителен материал цимент " Холсим България " дава своя принос за справяне с това предизвикателство посредством използване на решения за понижаване на чистите CO2 излъчвания в своето произвеждане.

" Холсим България " АД е част от групата " Холсим " - най-големия производител на строителни материали в света. Като международен водач в своя бранш групата осъзнава основната си роля и отговорност да сведе до най-малко своя въглероден отпечатък и да спомага за по-скорошно прекосяване към въглеродно неутрално и екологично строителство.

През 2020 година " Холсим " става първата компания в бранша, която поема ангажимент за нулева въглеродност до 2050 година Тя е и първата в бранша, подписала " Бизнес упоритост за 1.5°C " - самодейност на Глобалния контракт на Организация на обединените нации за ограничение на световното стопляне в границите на не повече от 1.5°C. Междувременно екологичната фондация Solar Impulse, работеща в съдействие с Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана, подреди 10 от новаторските решения за зелено строителство на " Холсим " измежду топ 1000 на решенията от целия свят, приети като щадящи околната среда и по едно и също време с това носещи икономическа изгода.
" Холсим България " в услуга на " зеленото " строителство
Българското сдружение от групата работи с поредност и упоритост за понижаване на въглеродния интензитет на производството си в завода в Бели извор и поетапно уголемява портфолиото си от въглеродно неутрални артикули. Повод за горделивост е фактът, че през 2021 година заводът беше класиран преди всичко в Европа в границите на групата и в топ 10 от общо 129 завода на групата по света по критерии като успеваемост и резистентност. Принос за това имат усъвършенстваните енергийни разноски и нарасналият дял на влаганите различни горива и материали.
Реклама
Към края на октомври 2021 година чистите характерни въглеродни излъчвания на завода са 456 кг CO2 на звук циментови артикули - достижение, което покрива поставената цел на групата " Холсим " в световен мащаб за 2030 година (475 кг CO2/т) и подрежда по този индикатор производството в България измежду най-хубавите съоръжения за цимент в света. В допълнение, над 80% от енергийните потребности се обезпечават от различни източници.
Как се понижават излъчванията в циментовото произвеждане
В циментовото произвеждане има два източника на въглеродни излъчвания - горивният развой и процесът на декарбонизация на суровините в пещта.

Един от основните лостове за понижаване на въглеродния отпечатък е да се интегрира правилото на кръговата стопанска система в процеса на произвеждане и да се употребяват боклуци и отпадъчни материали като заместители на изкопаемите горива и първичните първични материали.

Намаляването на въглеродните излъчвания става по две линии - в процеса на произвеждане на клинкер - междинния артикул, от който се получава цимент, както и като се понижава наличието на самия клинкер в цимента.
Реклама
При производството на клинкер се отделят по-голямата част от излъчванията на CO2, свързани с производството на цимент. За да се понижат тези излъчвания, една от ограниченията е да се усъвършенства енергийната успеваемост, защото става дума за произвеждане, което " гълта " доста сила. В случая се понижава разходът за гориво, което намалява въглеродния интензитет на продуктите. Това в последна сметка свива и индустриалните разноски.

За да се реализира това, " Холсим България " вкарва различни горива като сурогат на изкопаемите. От 2007 година насам заводът в Бели извор покрива все по-голяма част от енергийните си потребности с горива, създадени от боклуци, с което наред с другите екологични изгоди способства значително за понижаване на въглеродния интензитет на производството. В завода са въведени 3 съоръжения за подготовка и подаване на различни горива - за отпадъчни автомобилни гуми, месокостно брашно и твърди горими боклуци. През 2012 година е построена още една апаратура за оползотворяване на твърди горими боклуци, която дава опция за увеличение размера на употребяваните боклуци.

Към момента на територията на завода в Бели извор има две съоръжения за нарязване на сортирани битови боклуци, които се употребяват като различно гориво в пещта.

Вложенията в оползотворяването на боклуци са разрешили на завода да замести над 80% от нормалните горива с различни. Експертите правят оценка резултата от това по няколко линии - понижено ползване на въглища, природен газ, петрококс, понижени излъчвания от въглероден диоксид, по-малка потребност от депониране на отпадъците, спестени излъчвания парникови газове, които биха се отделили при други способи за отнасяне на отпадъците.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Строителство и парцели 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Технологии 2 Свят 3 Икономика Реклама
Другата линия, по която се понижават излъчванията в производството на " Холсим България ", е заместването на обичайните първични материали като варовик и мергел с техни декарбонизирани други възможности. Това нормално са вторични артикули от други производства.
По-малко клинкер - по-малък въглероден отпечатък
Както беше упоменато нагоре, вторият главен механизъм за съкращаване на нездравословните излъчвания при производството на цимент е да се понижи наличието на клинкер в него. Това става, като част от клинкера се размени с различни минерални съставни елементи, като да вземем за пример пуцоланови материали и летящи пепели от ТЕЦ-овете. Значителна част от тези минерални съставни елементи са вторични артикули от други браншове на индустрията, а оползотворяването им е доста значима част от приноса на " Холсим България " към развиването на кръговата стопанска система в страната.
" Зеленият " цимент от село Бели извор
" Холсим България " е първият производител на цимент на локалния пазар, който слага специфичен етикет на " зелените " си артикули, с цел да ги направи по-лесно разпознаваеми за клиентите, насочени към екологично и стабилно строителство.

Групата е създала методология с ясни минимални критерии за оценка на продуктите, сравнявайки техния въглероден отпечатък със междинния подобен за локалната промишленост. Продукти, създадени с най-малко 30% по-ниски излъчвания, се дефинират като " зелени " артикули и получават подобен етикет.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Към момента " зелените " артикули на компанията са ECOPlanet Prime с 55% по-ниски въглеродни излъчвания, CEM II / B-LL 32.5 R с 35% по-ниски и CEM II / A-LL 42.5 R с 30% по-ниски излъчвания по отношение на обичайния портланд цимент. Към екопродуктите спадат и тези за пътна стабилизация - Strentor и Strentor CR, които са с 65% по-ниски излъчвания.

В края на всяка календарна година " Холсим България " прави обзор и оценка на портфолиото си, с цел да удостовери, че съдържа задоволително нисковъглеродни артикули, които дават отговор на екологичните критерии на групата, поддържат осъществяването на тактиката за въглеродна индиферентност до 2050 година и предизвикват прехода към зелено строителство в страната. Търсят се и нови оперативни лостове - продуктови и софтуерни нововъведения - за разширение на обсега на дейностите за реализиране на световните цели на " Холсим ", свързани с устойчивото развиване.
Плановете на Групата " Холсим " до 2030 година Ускоряване потреблението на нисковъглеродни и въглеродно неутрални артикули Удвояване размера на влаганите различни горива и материали като заместители на изкопаемите горива и първични материали Разработване на нови типове цимент с нови добавки Удвояване размера на употребяваното RDF гориво (произведено от неорганични и модифицирани твърди отпадъци) Намаляване на чистите CO2 излъчвания до 475 kg/тон циментови артикули Управление на първото дружество с нулеви чисти въглеродни излъчвания в света Освен това " Холсим " се ангажира до края на 2025 година да употребява в качеството на първични материали или източници на сила минимум 75 млн. тона боклуци и вторични артикули, от които 10 млн. тона боклуци от строителство и разрушение. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР