Може да сте сигурни, че мозъкът ви ще се опита

...
Може да сте сигурни, че мозъкът ви ще се опита
Коментари Харесай

Рискувай, не се страхувай!

Може да сте сигурни, че мозъкът ви ще се опита да ви убеди да играете на несъмнено всякога, когато пред вас се открие някаква опция, която изисква да поемете риск. Той ще ви каже, че няма да съумеете и че не би трябвало да скачате в незнайното.

Въпреки че доста постоянно тези мисли не се основават на рационални и разумни причини, те могат да ни накарат да се откажем от предприемане на деяние. Вместо да си фокусираме върху това, което може да реализираме, когато поемем някакъв риск, ние мислим единствено за неприятните неща, които може да последват, когато този риск не се отплати по метода, по който чакаме.

Макар че отбягването на рисковете може да наподобява като добър метод за надзор на тревогата и несигурността, в дълготраен проект това е съвършената рецепта за меланхолия.

Проблемът идва от обстоятелството, че ние постоянно базираме решенията си на нашите страсти, а не на логиката. Погрешно одобряваме, че съществува директна връзка сред равнището на риск и равнището на страха, които изпитваме. Ако в действителност разбирахме по какъв начин да калкулираме риска, ние щяхме да знаем по кое време си заслужава да го поемем и по кое време има добра причина да се опасяваме.

Независимо дали се страхувате да извършите огромна смяна в кариерата си или сте ужасени от някакъв дребен и нищожен риск, като да вземем за пример да поканите ваш прочут на кафе, способността да поемате опасности отваря пред вас нови порти и усъвършенства живота ви.

Понякога е належащо да поемате опасности, да излизате от зоната си на комфорт и да пробвате неща, които ви се костват сложни и даже непостижими, с цел да се развивате и да усъвършенствате уменията си.

Разбира се, не всички опасности са положителни. Важно е да поемате добре премислени и претеглени опасности, които в реалност могат да ви донесат изгоди в  дълготраен проект, вместо импулсивни опасности, които ви наподобяват примамливо на момента.

Ако избягвате даже първия вид, то има няколко тактики, които ще ви оказват помощ да преодолеете страха си.

1. Намерете баланс сред страстите и логиката

Твърде постоянно ние страдаме от неправилна визия за равнището на риск. Колко по-страшно ни наподобява нещо, за толкоз по-рисковано го считаме. Това обаче не е добър метод за измерването на риска.

Ние не гледаме на шофирането на автомобил като на някакъв голям риск, а в същото време с това може да изпитваме цялостен смут от изнасянето на тирада пред огромна аудитория. Въпреки това възможностите да пострадате или даже да загинете са доста по-високи, когато сте зад кормилото, в сравнение с когато сте на сцената.

Така че, преди да се откажете от нещо, което ви се коства прекомерно рисковано, отделете няколко минути за размисъл върху действителното равнище на риск, обвързвано с тази активност. Задайте си въпроса: „ Какво в действителност пожертвам? Как мога да се оправя със обстановката, в случай че нещата не протекат по метода, по който желая? “

2. Заложете на мерки, които ще усилят възможностите ви от триумф

Човек може да предприеме редица стъпки, с цел да понижи рисковете, пред които е изправен. Може да отделите повече време за подготовка на вашата тирада, преди да излезете пред аудитория. Може да изчакате страничният ви бизнес стартира да носи облаги, преди да напуснете ежедневната си работа и да се превърнете в пълновръстен бизнесмен. Това са образци за калкулирани и премислени опасности.

Вместо да си губите времето в опити да обуздаете страха от риска, вложете вашето време и сила в увеличението на възможностите да постигнете триумф. Позволете си да чувствате боязън, когато се впускате в ново начинание. Когато се изправяте против страха си лице в лице, вие получавате шанса да изградите психическа резистентност, от която ще имате потребност, в случай че желаете да достигнете до върховете на бизнеса.

......................

Ейми Морин , създател на бестселъра „ 13 Things Mentally Strong People Don`t Do “, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР