Може да изглежда като тоалетен хумор – но това дали

...
Може да изглежда като тоалетен хумор – но това дали
Коментари Харесай

Затваряйте капака на тоалетната, преди да пуснете водата

Може да наподобява като тоалетен комизъм – само че това дали затваряте капака на тоалетната, преди да пуснете водата, може да повлияе върху разпространяването на заболявания.

Когато капакът е отворен, разрешава на цели облаци от бактерии да се разпространят из въздуха и да се прикрепят към близките повърхности, твърди проф. Марк Уилкокс, шеф на клиниката по микробиология в Лийдс, Англия. А това покачва риска вируси да бъдат предадени на други хора.

„ Ясно е, че капакът съществува по някаква причина “, споделя професорът пред в. „ Дейли мейл “. Той и сътрудниците му от университета в Лийдс провели серия опити, с цел да открият по какъв начин потреблението на капака на тоалетната въздейства върху разпространяването на заболявания, по-специално в лечебните заведения.

Изводът е безапелационен: при пусната вода при отворен похлупак бактериите Clostridium difficile, доста постоянно срещани в лечебните заведения и предизвикващи тежка диария и други заболявания, се вдигнали на 25 см над тоалетната паница. Съдържанието им във въздуха се намалило чак след 90 минути. Когато капакът бил затворен, малко количество бактерии се промъкнали през отворите и концентрацията им била доста по-ниска. На повърхностите пък напълно липсвали, до момента в който в първия случай били открити върху казанчето, отляво и отдясно на тоалетната паница и на пода.

По подигравка се оказало, че в доста лечебни заведения няма капаци на тоалетните чинии.

„ Нашият съвет е: пускайте капака и си измийте ръцете по-късно “, декларира проф. Уилкокс.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР