Може би трябва да се промени Изборният кодекс в частта

...
Може би трябва да се промени Изборният кодекс в частта
Коментари Харесай

Държавата не може все още да намери помещение, в което да се съхраняват машините за гласуване

Може би би трябвало да се промени Изборният кодекс в частта му със събирането на подписи за явяване на избори. Всяка партия или коалиция вснася 2500 подписа, с цел да може да се записва. ЦИК във времето обратно е изразявала мнение, че условието за подписка би трябвало да отпадне.

Това изясни представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Дарик.

На идните избори в изборното помещение ще бъдат обособени 2 места. Едно за гласоподаване с хартиени бюлетини, където ще има масичка и заслон, и второ за гласоподаване посредством машина, изясни Матева.

Организационно техническата подготовка на изборите е отговорност Министерски съвет и локалната власт. Единствено машинното гласоподаване, като техническо застраховане на изборите, е предоставено на ЦИК. Държавата не може към момента да откри помещение, в което да се съхраняват машините, които са държавна благосъстоятелност. Те не престават да бъдат в частен склад, изясни представителят на ЦИК.

Според Матева това би трябвало да бъде трансферирано като ангажимент на Министерски съвет, защото Централната изборна комисия не разполага с човешки и базов запас, с който да съхраняват и поддържат машините. Основната работа на ЦИК е да провежда процеса като дава методически инструкции, а не техническото обезпечаване на изборните процеси, изясни Росица Матева.

Няма разлика в цената на изборите поради връщането на хартиената бюлетина, изясни Матева. Тя добави, че даже и при напълно машинен избор бюлетини са били отпечатани, с цел да се подсигурява, че при щета в машината няма да се отнеме правото на избор на гласоподаватели. Единственото нарастване в бюджета е по отношение на нарасналото заплащане на членовете на секционните изборни комисии, посочи Матева.

Резултатът от гласуването с машини ще бъде открито от СИК единствено посредством преброяването на машинните бюлетини. Всички останали действия – разпечатване на машинен протокол и добиване на данните от флаш памет, ще служат единствено за съпоставяне, изясни Матева.

Смисълът от машините е, че няма по какъв начин да има невалидни бюлетини, добави тя. По Изборен кодекс Министерски съвет дава отговор за техническото обезпечаване на видео наблюдението, сподели Матева по отношение на въпросите, които поражда то.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР