Може би скандалът с машините постави под въпрос легитимността на

...
Може би скандалът с машините постави под въпрос легитимността на
Коментари Харесай

Иво Желев, ЕСТАТ: Тази кампания е една от най-слабите на кандидатури, без атрактивен политически продукт

Може би абсурдът с машините сложи под въпрос легитимността на демократичния развой и изборната процедура. Когато хората се отвращават от политиката или считат, че нещо не е наред, или пък считат, че от вота им не зависи нищо изключително, просто не отиват и не гласоподават. Това сподели в аудиокаста " Това е България " на Радио " Фокус " Иво Желев, шеф на Агенция " ЕСТАТ “.

" И сме очевидци на това от ден на ден и повече и го виждаме безусловно във всички други огромни регионални центрове. Вторият фактор, несъмнено, са петте почивни дни и хубавото време, които естествено, накараха доста хора да си прекарат дългия уикенд по доста по-приятен метод. Общо взето, може би това са главните ни два фактора. А, третият, който може би е най-важният, е че на политическия пазар не беше показан кой знае какъв брой забавен, атрактивен политически артикул. Аз считам, че като кандидатури тази компания е една от най-слабите ", добави Иво Желев. 

" Някои анализатори споделиха, че е паднала " синята цитадела “. Това е доста обикновено пояснение ", када още Желев. 

Според него София не е еднополюсен град и това е по този начин от доста време. Мнозинството от хората споделят по-скоро десни възгледи, когато ги караш да се дефинират по някаква канара, или да се разпознават с някакви знакови леви и десни тези и изказвания.

" Само че за какво се стигна до второто място на Григорова – за мен с прелестните шансове да стане кмет? Ами, казусът на София и на България въобще, на модерна България – такава, каквато си направихме за 33 години е, че имаме фрапантен недостиг на правдивост.  Както и ценностно, духовно и всякакво обедняване. В тази страна хората доста, доста мощно се съмняват, че в случай че един спор стигне до съда, той ще бъде решен заслужено за елементарния човек. И точно близостта на Григорова до елементарните хора, нейният произход и също по този начин нейната природа на един, бих споделил неофициален омбудсман, докара до високи резултати и разчупването на стандартите. Иначе да кажем " София в никакъв случай не е била алена и няма да бъде “ – това е цялостен парадокс да се разсъждава в такива категории. Всъщност Григорова влезе в обувките, наследени от Мая Манолова. Мая Манолова си беше един фиктивен омбудсман. Борбената синдикална природа на Григорова я прави един неофициален омбудсман и хората откликнаха на тази оферта. Другата причина за нейния доста важен триумф е, че нейните двама съществени съперници бяха, меко казано, а единият още е, неубедителни претенденти. Те са с много съществени информационни проблеми, нямат нужната харизма, мъчно споделят с публиката, приказват с доста клишета и опорки. Много стерилни са, в случай че би трябвало с една дума да ги дефинира. Когато имаш стерилни претенденти против конкурент, който е човек, жив човек, подобен жизнен и с сексапил, с всичките си плюсове и минуси, несъмнено, няма по какъв начин хората да не изберат по-атрактивния артикул. Също по този начин бих отбелязал и много ниско равнище на акциите. И с пари, и без пари, отново е ниско равнището ", сподели още анализаторът. 

По думите на Желев може би имаме доста ляв претендент в лицето на " Възраждане “, имаме изразено десен в лицето на Вили Лилков и останалите трима са по-добри, или по-лоши популисти. " Така че ние нямаме мач " Левски “ – ЦСКА в София ", сподели Желев.

 

Според него, на тези избори сме очевидци и на династии в някои регионални градове, на дълги ръководства от три, четири, пет, шест мандата и така нататък

" Виждаме, че кметове, даже като Димитър Николов и Живко Тодоров, въпреки всичко печелят на първи тур, само че с по-ниски резултати, в сравнение с в предходни години. И това е безусловно обикновено – има отмалялост на материала, има някакво амортизиране и хората си желаят нови лица. Сигурно има положителни кметове, това е несъмнено, от тези хора има положителни кметове, само че аз споделих, че не ми е еднопосочно позитивен прочитът, тъй като считам, че имаме и феодализиране към този момент на регионални центрове, общини, има признаци за такова феодализиране, не е изцяло приключил подобен развой, и имаме наклонност да се избират по-малко неприятните на правилото, че в царството на слепите едноокият е кмет ", добави Иво Желев. 

По думите му, изводът от тази акция е, че имаме безусловно ерозирал политически терен,  изхабена политическа лексика - говорене с опорки, сладкодумие и банализми,  липса на доверие от страна на гласоподавателите към властимащите, липса на каквато и да е емпатия от двете страни, какъвто и да е възторг, доста малко харизматични претенденти, дори съвсем никакви.

" В София Григорова е едно изключение от това. Като споделям ерозирал политически терен – безпринципно споразумение на национално равнище, така наречен " некоалиция “, " сглобка “ или както там ще му споделяме отсега нататък, шизофренни връзки сред електората на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС, което каквито и фактори да го постановат, каквито и взаимни отстъпки да считат, че са длъжни да вършат, едно противоестествено нещо не може да продължи кой знае какъв брой дълго. Аз виждам сериозна драма измежду тези намесени доста симпатични гласоподаватели на " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, тъй като политическите сили, за които те гласоподават,  безусловно не оправдават тяхното доверие. Даже бих споделил, че вотът за ПП-ДБ-СС е някаква форма на протестен избор против цялата система, ерозия на терени и така нататък, само че тия хора въобще не гласоподават с възторг за партиите, които са избрали. Просто или е на правилото на по-малкото зло, или просто с цел да санкционират тези, които се пробват да им лишават нещата, в които те имат вяра – в частност машините. Със сигурност имаше углавен избор в интерес на Политическа партия поради абсурда с машините. И по този начин, не виждам нищо кой знае какъв брой обнадеждаващо в тази обстановка. Голямата виновност на " Продължаваме промяната “ е, че безусловно компрометира концепцията, че млади, образовани хора от чужбина могат да трансформират политическата система в България. И на процедура излъгаха очакванията на 1 милион гласоподаватели с безпринципната коалиция и с нелепостите, които вършат в ръководството, и с несъответстващата си връзка, в случай че щете и с всичките си компромати, включително и по-интимни. Но към този момент " сглобката “ ги довърши тези хора изцяло. Те се бяха обединили, събрали, с цел да отрекат, щяха да " изчегъртват “ ГЕРБ, да сменят модела, да сменят морала и всичко това и внезапно – коалиция. Няма по какъв начин да продължи дълго и в последна сметка колкото и да затъваме и да стържем, да копаем дъното, нещата ще се намесят. Просто хората ще си намерят съответни представители, ще основат нови субекти, ще припознават нови водачи, само че това минава през дълго и тягостно безвремие ", добави Иво Желев.  

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР