Могат ли ваксините срещу новия коронавирус да предизвикат рак? Съдържат

...
Могат ли ваксините срещу новия коронавирус да предизвикат рак? Съдържат
Коментари Харесай

Опасни ли са ваксините срещу коронавирус?


Могат ли имунизациите против новия ковид да провокират рак? Съдържат ли рискови съставки? И изобщо: задоволително надеждно ли са тествани? Тук предлагаме отговорите на тези и други въпроси, свързани с имунизациите.

Във Англия имунизирането против ковид към този момент стартира

Първите ваксини против ковид бяха създадени рекордно бързо. Още по-бързо обаче се разпространиха подозренията и слуховете, свързани с имунизациите. Много от тях са неверни и изцяло безпочвени.

Достатъчно надеждно ли са тествани имунизациите по отношение на действието им и вероятните странични феномени?

Ваксините се тестват на три стадия: задачата на първата фаза е да се откри поносимостта на дадена ваксина и на този стадий тя се тества върху доста стеснен кръг от хора, чийто брой нормално не надвишава двуцифрено число. Втората фаза би трябвало да покаже дали настава мечтаната имунна реакция на организма. А в третата - дали препаратът оказва помощ против зараза.

Обикновено тези три етапи следват непосредствено една след друга, само че в тази ситуация с имунизацията против Sars-CoV-2 частично те са били провеждани по едно и също време. Освен това Европейската организация по медикаментите ЕМА е одобрила за някои от претендентите така наречената процедура Rolling-Review, което на процедура значи позволение за оценка на клиничните резултати още преди да бъдат събрани всички нужни данни за кандидатстването за позволение. Според ЕМА обаче в тази ситуация условията за качество, сигурност и надеждност на продукта остават непроменени.

Критиците настояват, че поради скъсените периоди за тестване и утвърждение, които нормално траят години, в този момент е мъчно да се вършат заключения за вероятните дълготрайни последствия от новите ваксини против ковид. ЕМА обаче може да издава условно позволение в началото за една година, когато " изгодата от незабавното даване на имунизацията надвишава риска, произлизащ от неналичието на всички нужни данни в естествения случай ". А изчезналите данни, да вземем за пример за дълготрайното деяние на имунизацията, би трябвало да бъдат предоставени на по-късен стадий.
Редакцията предлага
Променя ли имунизацията генома на ваксинираните?

Срещу вируса Sars-CoV-2 се създават и ваксини на генна основа. При тях благодарение на технологията " месинджър-РНК " (mRNA) клетките биват заставяни да създават протеини, които провокират имунната реакция на тялото.

Докато при ДНК-ваксините молекулата на ДНК прониква до ядрото на клетката, при РНК-ваксините не се случва нищо сходно. Затова и на доктрина не съществува никаква заплаха от смяна на генома. Към момента нито една ДНК-ваксина против ковид не е достигнала до третата фаза.

Ваксините на генна основа въздействат единствено на дребна част от клетките в тялото, а не върху геном. Затова и изказванията, че ДНК- или РНК-ваксините водят до смяна на генома на индивида са погрешни.

Могат ли имунизациите да провокират автоимунни или ракови болести?

При ДНК-ваксините теоретично е допустимо привнесената извън ДНК да промени ДНК-то на клетката, а вероятните последствия от това да бъдат образуването на туморни кафези или автоимунни реакции. Но както към този момент посочихме, все още нито една разработка на ДНК-ваксина не е достигнала до третата фаза на тестване. Припомняме, че имунизацията на Moderna и тази на Biontech са РНК-ваксини.

При автоимунна реакция имунната система нападна лични елементи от тялото, защото ги разпознава като непознато тяло. За това обаче съставни елементи от имунизацията и обособени вещества на организма би трябвало да имат сходни молекулярни структури. Тези автоимунни реакции обаче са извънредно редки и са вероятни и при други форми на имунизиране и вирусни инфекции.

За да се откри сходно странично влияние обаче, са нужни проучвания с голям брой участници и доста дълъг интервал на наблюдаване. Преди години имунизацията против свински грип Pandemrix да вземем за пример провокира нарколепсия при хора с доста специфичен генетичен симптом. При общо 60 милиона сложени ваксини имаше общо 1300 случая, при които се стигна до развиването на нарколепсия.

Представляват ли имунизациите риск за бременността?

Доброволките, участващи в проби с ваксини на генна основа, се задължават да заявяват, че не са бременни, както и че ще вземат ограничения против зачеване до момента в който продължава проучването. Това обаче се прави по-скоро по етични съображения, когато се тестват нови ваксини или други лекарства. Въпреки това то подхранва слуховете, че имунизациите въздействат на бременността, трансформират генома на детето и даже че водят до неплодородие.

РНК-ваксините работят единствено върху незначителна част от клетките в тялото и на мускулите към мястото на инжектираната ваксина и нямат никакво въздействие върху ДНК-то на индивида. А това значи, че не настава никаква смяна в клетките на яйчниците, респективно на сперматозоидите.

Съдържат ли имунизациите и серумите рискови съставки?

Много, само че не всички имунизационни серуми съдържат съставки, така наречените адюванти. Чрез раздразнение те задействат в допълнение имунната система и по този метод усилват имунния отговор на съответната ваксина, което разрешава тя да бъде вкарвана в по-малки дози в организма. Типични адюванти са алуминиевият хидроксид и някои водно-маслени емулсии. Една част от страничните въздействия се приписва точно на тези спомагателни съставки, само че в реалност те са доста слаби.

Адювантите не са лекарствени артикули, само че те биват тествани и допускани дружно със съответната ваксина. Много от тях се употребяват от дълго време, само че се създават и нови, апропо и за да бъде понижена зависимостта от препарати, които се добиват от застрашени типове риба.

На финала би трябвало да се подчертае, че съгласно медиците, рискът от това Ковид-19 да протече тежко или да повреди някои органи е по-голям, в сравнение с рискът от това имунизацията да провокира тежки, до момента недоказани в изседванията, странични въздействия.

АРД/Дойчландфунк
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР