Могат ли почти 12 000 кв. м площ и три

...
Могат ли почти 12 000 кв. м площ и три
Коментари Харесай

Любимото на премиера ловно стопанство продава евтино имоти

Могат ли съвсем 12 000 кв. м повърхност и три солидни здания, намиращи се в известно ловно стопанство, да костват 81 000 лева? Могат, в случай че ги продава страната и в случай че претендентите са неслучайни предприемачи.

На 1 април 2020 година, напълно не на смешка, Североизточното държавно дружество разгласи търг с скрито наддаване за продажбата на урегулиран аграрен парцел от 11 960 кв. м повърхност, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец, известно с това, че се намира в ловното стопанство " Паламара ". Върху имота има три здания - 120 кв. м панелна контрукция, издигната през 1884 година, и две солидни структури от 120 кв. м и 540 кв. м. Началната цена без Данък добавена стойност е 81 300 лева

Ловното стопанство представлява териториално отделение на Североизточното държавно дружество (СДП-Шумен) и стопанисва 35 409 ха в сърцето на Лудогорието. За ръководство са му дадени 3 хижи, които са атрактивно място за лов и туризъм. Най-голямата - " Паламара ", се намира на 2 км от границите на с. Венец.

През януари 2019 година регионалната администрация на Шумен издава акт за частна държавна благосъстоятелност върху имота ведно със постройките, след което ги дава за ръководство на държавното ловно дружество. Преди месец стопанството изненадващо взема решение, че не се нуждае от парцела.

Решението за продажбата е взето от Управителния съвет на Североизточното държавно дружество, под чиято шапка е " Паламара ". Търгът обаче става вероятен едвам след експлицитното позволение на министъра на земеделието и горите Десислава Танева. То е належащо, защото Законът за държавната благосъстоятелност не разрешава ведомствата на бюджетна прехрана да продават държавно имущество, в случай че им е предоставено единствено за ръководство. Изключение се прави за формирани със закон държавни предприятия, които не са търговски сдружения. Законът споделя, че при тези случаи продажбата става след решение на отрасловия министър . Когато данъчната оценка на парцела е над 500 000 лева, тогава е належащо и предписание на Министерския съвет.

От регионалната администрация на Шумен, която по документи се води притежател на апетитния парцел в с. Венец, останаха сюрпризирани от продажбата. " Ако аз съм притежател, не го продавам ", съобщи пред " Сега " регионалният шеф Стефан Желев .  " Сега " попита СДП какво постанова продажбата, само че оттова не дадоха отговор. В управителния съвет на горското дружество влизат трима души - Веселин Нинов, Момчил Йондров и Бейзат Яхя. 

Яхя е дълготраен върховен функционер на Движение за права и свободи в района и е апетитен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен другар с бившия началник на " ЛУКойл "  Валентин Златев. Докато ръководи управителния съвет на Горското, Бейзат Яхя е и три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец.  След локалните избори през 2019 година обаче е изключен от придвижването за уронване на престижа на партията. Местни поданици на селото настояват, че Яхя е станал прекомерно непосредствен с ГЕРБ, заради което бил изпъден от Движение за права и свободи.

 

ИМАМ ЧОВЕК

Тъй като парцелът на стопанство " Паламара " се намира на хубаво място, директно до ловните резиденция и парк, а и поради голямата си повърхност от съвсем 12 дка, заедно с постройки, стои въпросът дали 81 300 лева не е ниска цена за продажба. Още повече, че депозитът за участие в тайното наддаване е 8130 лева, което допуска малко претенденти, в случай че освен един. Лицензираният оценител, изготвил оценката на парцела ведно със постройките, се споделя Симеон Бънков. Справка на " Сега " сподели, че той е обвързван с УС на държавното горско дружество и в частност с Бейзат Яхя. И двамата са шефове в сдружението  " Ловно-рибарско сдружение " Паламара " . В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Симеон Бънков е изготвил оценката за продажбата и на различен парцел, възложен за ръководство на ловното стопанство " Паламара ". През 2018 година е разгласен търг за хижа " Станата " - вилна постройка, издигната през 1975 г, със 137 кв. м повърхност. Ловният дом тогава е оценен на 65 000 лева без Данък добавена стойност. Не е ясно по какъв начин е допустимо парцел със 7 пъти повече застроена повърхност и 12 дка земя да се продава единствено с 16 000 лева. по-скъпо.

 

ИMAШ ИНТЕРЕС

Материален интерес към апетитния имот на ловното дружество " Паламара " би имал човек със съществени бизнес инициативи в с. Венец и покрайнините. На това изложение несъмнено дава отговор някогашният началник на " ЛУКойл " Валентин Златев. Фирма, ръководена от неговия баща Васил Златев -  " Тера Тур Сервиз " , която развива туристическия бизнес на фамилията по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк от 2009 година Тогава сдружението подписва контракт за взаимни действия с държавното дружество. Клаузите по този контракт обаче не са обществено притежание.

Показателно е също, че на уеб страницата на компания " Тера Тур Сервиз " има меню с изискванията за настаняване в хижите на ловните стопанства " Правец ", " Несебър " и " Паламара ". В прикрито меню даже е качен " ценоразпис за ловджийски туризъм на ТЕРА ТУР СЕРВИЗ в ДЛС " Паламара " за интервала 2016-2017 година " . Оказва се, че малко хора могат да си разрешат лукса да ловуват дивеч в рамките на парка и да отседнат в ловната резиденция или в някоя от хижите. Пакетната цена за ловуване на дива свиня посредством гонки с включена организация излиза по 500 евро на ден за всеки ловджия. Цената даже не включва месото от отстреляните животни и ловния билет. Нощувките в резиденция " Паламара "  са сред 150 и 200 евро. Ловните титли пък могат да надвишават 12 000 евро.

Освен това Валентин Златев е вложил във компанията " Венец ойл " и единствената бензиностанция в с. " Венец " е на  " ЛУКойл ". Към момента дружеството е заложено за 4 671 270 лева, а като длъжници са записани Бейзат Яхя, който ръководи Горското, и неговият наследник. Функционерът на Движение за права и свободи и някогашният началник на петролната рафинерия неведнъж са показали близко другарство. През 2008 година Златев е кум на сватбата на сина на Яхя, а тогавашният кмет на София и сегашен министър председател Бойко Борисов гостува на тържеството. Три години по-късно, когато общинският съвет на с. Венец се ръководи от Бейзат Яхя, Златев става почетен жител на селото.

 

НАЕМ НА ПРИЯТЕЛ

Озадачаващо е, че в това време, в което ловното дружество " Паламара " желае да продаде огромен парцел и няколко солидни здания в с. Венец, то сключва 15-годишен контракт за наем на 321 кв. м в офис постройка с кафе-бар в същото село. Наемодателят - компанията " Б-НАС " ЕООД, въобще не е инцидентна. Тя е еднолична благосъстоятелност на Назиф Ахмед Сейфула, дълготраен член на Движение за права и свободи. От 2007 до 2015 година той също е общински консултант на придвижването в локалната община.

Справка в имотния указател сочи, че сградата, която ловното дружество наема през 2018 година за идващите 15 години, е  била благосъстоятелност навръх " Тера Тур Сервиз " на Валентин Златев. Той я продава на фирмата  " Б-НАС "  само 4 месеца преди да се подписа договорът със стопанството " Паламара " . Две години по-рано пък право за продължение на сградатата получава Бейзат Яхя. Преди няколко месеца той е продал въпросната пристройка на " Б-НАС ", като материалният интерес на договорката е 23 200 лева

 

ОБЩИНА ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА

И двамата функционери на Движение за права и свободи - Бейзат Яхя и Назиф Сейфула, които препечелват по един или различен метод от държавното горско стопанство, са били общински съветници в с. Венец дълги години. Справка в имотния указател обаче демонстрира, че това не ги е спряло да купуват ниви от общината. Яхя, да вземем за пример, е купил огромен брой общински поземлени парцели и през двата си мандата като ръководител на общинския съвет. Сейфула пък е пазарувал общинска земя през 2008 година

 

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство " Паламара " и локалната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Преди седмица в обществените мрежи бе публикувана информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, до момента в който е бил на обиколка в Североизточна България, с цел да инспектира строителството на автомагистрала " Хемус ". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април министър председателят, придружаван от защита на НСО, е отсядал в " Паламара ", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от " Сега " дали това дава отговор на истината, Борисов отговори само: " Не. Отдавна не ловувам ".  От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали министър председателят е посещавал хижите.

През годините обаче министър председателят е посочил, че ловният парк и с. Венец не са му непознати. През 2014 година беше сниман по време на събор с конни надбягвания и национални битки в селото да седи до сегашния началник в Горското Бейзат Яхя и предприемача Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 г. пък избухна скандал, откакто стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били употребявани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 година хеликоптерите са направили три полета до региона на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство " Паламара ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР