Могат ли децата да пострадат, ако носят защитни маски за

...
Могат ли децата да пострадат, ако носят защитни маски за
Коментари Харесай

Няма научни доказателства, че носенето на маски вреди на здравето на децата

Могат ли децата да пострадат, в случай че носят защитни маски за лице против Ковид-19 - на този въпрос дават отговор специалисти пред Асошиейтед прес.

Няма научни доказателства, че носенето на защитни маски може да навреди на здравето на децата, без значение от безпочвените изказвания за противоположното, съобщи организацията.

Тези изказвания се популяризират в обществените мрежи и другаде на фона на локалните огнища на болестта в доста учебни заведения в Съединени американски щати и по-специално в тези, където не е наложително носенето на маски.

Сред неоснователните причини са, че маските благоприятстват развиването на микроби, в случай че се овлажнят или способстват за постигане на нездравословни равнища на въглероден двуокис. Експертите обаче споделят, че постоянното пране на маските ги пази чисти и безвредни.

Някои хора настояват, че дребните деца пропущат значими образни и обществени знаци, благоприятстващи образованието и развиването, когато съучениците и учителите им са с маски на лицата. Други означават, че децата с образни или слухови ограничавания се приспособяват и това значи, че и другите деца могат да се оправят.

" Не знаем сигурно, че маските не въздействат на развиването, само че знаем, че има неподходящи последствия, в случай че не се опитваме да спрем разпространяването на вируса ", сподели доктор Емили Леви от детския център на клиника " Мейо ".

Има доказателства, че носенето на маски от учениците в учебно заведение може да понижи разпространяването на Ковид-19 измежду други деца и измежду възрастните.

В 166-те учебни заведения в окръг Марикопа, щата Аризона, огнищата на Ковид-19 са два пъти повече там, където носенето на маски не е наложително, сподели доктор Ребека Санъншайн, медицински шеф на отдела за публично здраве в окръга.

Изследвания в учебни заведения в други щати, измежду които и Северна Каролина, също откриват, че носенето на маски доста понижава равнищата на разпространяване на Ковид-19, изключително в случай че се комбинира със съблюдаване на отдалеченост и други ограничения.

" Това, което знаем за предварителната защита и контрола на инфекциите е, че не съществува единствено една мярка, чието приложение би донесло триумф ", сподели доктор Джошуа Шафзин, шеф по предварителна защита и надзор на инфекциите в детската болница в Синсинати.

Има голям брой доказателства, че носенето на маски е основен съставен елемент в напъните за обезпечаване на сигурност в учебно заведение, добави той.

За да се избегне дразненето на кожата на лицето от маските, лекарите предлагат платнените маски за многократна приложимост да се перат постоянно, да се слагат вярно и да се избират меки, дишащи материи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР