Могат ли американските военни да се поучат от конфликта в

...
Могат ли американските военни да се поучат от конфликта в
Коментари Харесай

За какви военни конфликти трябва да се готви светът: Изводите на Пентагона от СВО

„ Могат ли американските военни да се поучат от спора в Украйна? “ питат се задграничните (авторът е руснак, бел.ред.) анализатори. Според техните наблюдения обичайните и скъпи типове оръжие, военна и специфична техника (ВВО) са посочили ниска успеваемост и висока накърнимост в украинския спор. По-специално военните кораби са били малко потребни и бързо са били развалени или потопени. Приносът на ударните самолети и хеликоптери също беше по-нисък от предстоящото.

А самият спор, който трябваше да завърши след няколко седмици, явно ще продължи повече от една година. Отчитайки тези наблюдения, американските специалисти поучават Съединени американски щати да преразгледат целите за финансиране на своите военни стратегии.

Сегашната украинска рецесия оказва помощ при оценката на успеваемостта на военните разноски в сюжети на бъдещи войни. Днес още веднъж се повдига въпросът: би трябвало ли Съединени американски щати да преразгледат подготовката си за бъдещи спорове?

Да се преразгледа освен описът с оръжия, които държавното управление купува, само че и визията на американските стратези за природата на войните и споровете на 21 век: дали те ще бъдат къси и победоносни или ще се трансфорат в мъчителна и продължителна битка.

В продължение на десетилетия Министерството на защитата на Съединени американски щати оформя армията за неочаквани, мимолетни спорове и бързи намеси, където бързината и точността са основни. Но продължителната украинска рецесия демонстрира, че Съединените щати би трябвало да се приготвят и за доста разнообразни типове спорове.

УЯЗВИМИ ЧУДОВИЩА

Конфликтът в Украйна повдигна " смущаващи въпроси " за Военноморски сили на Съединени американски щати. Американците би трябвало да помислят за оцеляването на огромните надводни кораби в актуалната война. Американците считат потреблението на дребни безпилотни морски кораби от Украйна като цяло за сполучливо и поучават своите военни да търсят „ различни способи за потребление на военноморската мощност “.

Но за какво американските военни специалисти още веднъж и още веднъж изискват да се вземат поради от дълго време известните дефекти на скъпата военна техника? Защото евентуално производството на неефективни и уязвими оръжия е страховит бизнес за военно-промишления комплекс. Но правилото " скъпо, само че сладко, на ниска цена, само че гнило " не работи тук.

На фона на известията, че Западът е трансформирал Украйна в полигон за тествания на нови типове оръжия и военна техника, публикацията на Breaking Defense „ Какво споделят водачите на Пентагона, че са научили за една година на борби в Украйна “ е забележителна. Годината на наземните борби даде опция за проучване на сложността на широкомащабните наземни борби благодарение на съвременни оръжия.

По-специално, американските медии оповестиха, че от лятото на 2021 година Украйна и нейните съдружници от НАТО са тествали лодки с дистанционно управление, цялостни с експлозиви в Черно море. Този развой кулминира в офанзива през октомври 2022 година на безпилотни украински катери против съветския флот край крайбрежията на Севастопол.

Мрежово-центрична война

Американците към този момент извличат редица поучения от потреблението на спътници в украинския спектакъл на военните дейности (театър). Те включват обстоятелството, че за съперник е елементарно да деактивира един спътник, само че разтегнатите системи, като хилядите интернет спътници Starlink на SpaceX, са доста по-устойчиви на офанзива.

Наземните галактически системи са уязвими на хакерски атаки. Комуникационната мрежа Viasat в Украйна беше наранена от хакерска атака при започване на спора. Правени са и опити за хакване на Starlink, само че с по-слаб резултат. Руснаците също постоянно заглушават GPS сигналите в района.

Търговските спътници играят голяма роля както за връзки, по този начин и за отдалечено наблюдаване за разузнаване и наблюдаване. Търговските спътници за отдалечено наблюдаване, в това число тези, ръководени от Maxar, Planet, Capella и BlackSky, способстваха за войната. Те предоставиха изображения на разрушенията, които изиграха значима роля в публичната поддръжка за Украйна.

Те също по този начин предоставиха разследваща информация на държавното управление в Киев на фона на ограничавания, дължащи се на секретността на американските военни сателитни данни.

Украинското държавно управление, по предложение на министъра на защитата Алексей Резников, одобри цифровата система за бойно ръководство Delta.

Системата разрешава на украинците да виждат бойното поле и местоположението на вражеските войски онлайн вследствие на приемане на информация от авиационно разузнаване, галактически спътници, дронове, стационарни камери, радари и чатове. Използването му, съгласно Резников, ще помогне на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бързо да си възвърнат контрола над изгубените територии.

Както може да се разбере от отворените данни, такива нови мрежово-центрични (т.е. употребяващи галактически и ИТ технологии) способи, които към момента не са били употребявани в огромен мащаб в Евразийския спектакъл на военните дейности, се възнамерява да бъдат въведени освен от Украйна, само че също и от Русия, Съединените щати и техните сътрудници от НАТО.

Съединените щати извършват „ набор от стратегии за основаване на условия за бързо разрастване на ударно-разузнавателни (информационно-ударно-разузнавателни) системи в региони на военни дейности за образуване на единно осведомително и разследващо пространство, което разрешава построяването на гъвкава система за угнетяване на евентуален зложелател “.

Съединени американски щати и страните от НАТО към този момент се пробваха да употребяват сходни системи във военни спорове в Афганистан, Ирак и Сирия. С поддръжката на Съединени американски щати и НАТО те бяха употребявани от Украйна.

МРЕЖА ПОДАРЪК

През ноември 2022 година Киев изцяло разпростра ново оръжие на театъра - мрежата Delta-online, чието развиване стартира в Украйна в съгласуваност с НАТО през 2017 година Delta към този момент е употребена от въоръжените сили на Украйна в борби, когато съветските войски се пробваха да настъпят към Киев през февруари-март 2022 година А също и в други борби, в това число по време на изтеглянето на съветските войски от региона на Херсон през есента.

Участието в създаването на плана Delta от страна на Съединените щати и други страни от НАТО се потвърждава от разискването на потреблението на системата през октомври 2022 година на конференцията на НАТО в Норфолк, където ръководителят на украинското министерство на цифровото развиване Михаил Федоров приказва за първи път за ролята на IT технологиите в бойната работа на въоръжените сили на Украйна.

Въз основа на опита от военните интервенции в Украйна, Федоров сподели, че войните на бъдещето ще се отнасят до оптимален брой дронове и най-малък брой хора.

От януари 2023 година в медиите започнаха да се появяват вести, че с цел да обезпечи работата на нов софтуерен артикул от вида Delta, Киев реши да закупи още 5000 терминала от световната сателитна система Starlink, която се разполага от SpaceX за обезпечаване на високоскоростен широколентов достъп сателитен достъп до интернет. Твърди се, че са предоставени от предприемача Илон Мъск на понижена цена.

За създаването на такива системи Delta в Руската федерация се оповестява от дълго време, само че не е ясно дали работят. Руската преса доста писа за създаването на Единната система за тактическо командване (ЕСУ ТК) на сушата под името „ Съзвездие М “.

Руските медии означават, че такава система е тествана по време на боевете в Сирия. В открити източници обаче няма информация за неговата успеваемост и разпространяване измежду войските.

Разработени са и други сходни системи: Акация-М за артилерийски елементи, Андромеда-Д за парашутисти. Въпреки това в пресата и обществените мрежи не се оповестява за тяхното потребление във войските.

Например Алексей Рогозин, наследник на някогашния вицепремиер, някогашен началник на Роскосмос Дмитрий Рогозин, писа за това през ноември 2022 година И той даде като образец по какъв начин IT технологиите са били дейно въведени във въоръжените сили на Украйна от въодушевени доброволци, употребяващи системата за ръководство на артилерийския огън " Крапива " (сега тя се употребява и в украинските войски от снайперисти, противовъздушна защита и др.). Доброволците към момента купуват съоръжение за " Крапива " (сървърни комплекти и потребителски терминали).

АРСЕНАЛИ И ЦЕЙХАУЗИ

Проблемът с арсеналите на НАТО и тяхното привършване може да се разисква дълго, само че би трябвало да се разбере следното. Всичко, което Съединените щати механически и политически биха могли бързо да предадат на украинците, към този момент е трансферирано или се трансферира в този момент.

Това са много обилни размери военна техника по всевъзможен индикатор. Останалите ресурси са сложни за възобновяване нито механически (много остаряло съоръжение от четвърта или пета категория " скрап " ), нито политически (изискват прекачване на запасите от съществуването на блокове от първа линия и запаса от първи стадий - в с други думи, непосредствено намаляване на личните бойни способности).

След това идват проблемите на отбранителната промишленост на Съединени американски щати, която през последните десетилетия се готви за всичко друго, само че не и за спор с всеобщото потребление на бронирани машини, артилерийски оръдия и потреблението на муниции от цели ешелони.

Годишното произвеждане на снаряди в Съединени американски щати в сегашния спор на въоръжените сили на Украйна се изстрелва за две седмици. А организирането на в допълнение произвеждане на такива размери изисква време и пари.

Сега Съединени американски щати са изправени пред доста сериозен въпрос: или в действителност да разпространяват тази машина в най-голяма степен, или след привършване на това, което към този момент е трансферирано, Украйна ще се сблъска със забележителен дефицит на съоръжение и муниции. И това е изпълнено с нейното проваляне.

Особено като се има поради фактът, че съветските хранилища бяха непокътнати тъкмо за най-лошото. А производството на артилерийски муниции и въобще материалната част на артилерията в Русия, популярност богу, по никакъв метод не зависи от вноса.

ИЗВОДИ И ОБОБЩЕНИЕ

Конфликтът в Украйна се трансформира в същински подарък за оръжейниците от всички страни и посоки. В допълнение към натоварването на военно-промишлените комплекси на участващите страни, изследователските институти получиха опция да изследват и учат най-новия военно-промишлен комплекс на своите геополитически съперници. Освен това актуалните модели в " домашната " неекспортна версия също се употребяват в пердах.

Няма да питаме дали съветските военни и индустриалци могат да извлекат поучения от украинския спор. Освен това, по заповед на ФСБ, ние не би трябвало да обсъждаме индикаторите за успеваемост на съветската военна техника или изгодите от бюджетните разноски за избрани типове оръжия (заповед на ФСБ от 4 ноември 2022 година № 547). Все отново не ни е неразрешено да четем изводите на американските анализатори за поуките от сегашния боен спор.

Военните и оръжейните производители би трябвало да преразгледат условията за потребление и създаване на нови оръжия. Настоящото засищане на войските с противотанкови и безпилотни транспортни средства изисква преразглеждане на опциите на танковете на бойното поле.

Големите загуби на бойни хеликоптери и самолети също повдигат въпроси по отношение на успеваемостта на тези средства и тяхната накърнимост към даже по-стари системи за противовъздушна защита и портативни противовъздушни ракети.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР