Мога да откроя четири важни промени в Конституцията. На първо

...
Мога да откроя четири важни промени в Конституцията. На първо
Коментари Харесай

Надежда Йорданова с горещ коментар за промените в Конституцията и новия главен прокурор

Мога да откроя четири значими промени в Конституцията. На първо място - същински самостоятелен съд, ефикасна и отчетна прокуратура, по-голям достъп до конституционно правораздаване на елементарните жители и гарантирането на настоящ парламент при предварителни избори. Това сподели депутатът от ПП-ДБ и някогашен правосъден министър пред Нова телевизия.

Имаше спор дали президентът би трябвало да бъде изваден от процедурата за назначение ръководителите на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и основния прокурор. Имаше рецензии в тази посока, само че моето чувство е, че ще има консенсус и да се резервира настоящето състояние, изясни още тя. 

Новият основен прокурор ще има надалеч по-малко функционалности и няма да бъде шеф на всички прокурори, което е извънредно значимо. Наличието на по-голяма социална квота значи по-голям публичен надзор, сподели още тя. Обществената квота пък ще се предлага от Народното събрание, само че те щели да бъдат експерти, а не политически обвързани. Ще продължа да упорствам това да не се случва като котки в чувал, т.е. - ти имаш една численост и би трябвало да я подкрепим, сподели още тя.

И изясни, че ротационният министър председател през март ще е Мария Габриел и различен вид не е обсъждан. Всичко друго одобрявам за Коледни закачки, сподели още тя във връзка думите на Радомир Чолаков, че министър-председател би трябвало да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер би трябвало да бъде Асен Василев или Кирил Петков и в случай че би трябвало да има по-широка база на ръководството, вицепремиер би трябвало да бъде Делян Пеевски. Важните въпроси в идващите две седмици са бюджетът и измененията в конституцията, безапелационна беше тя. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР