Моето впечатление - а то се затвърждава и сред все

...
Моето впечатление - а то се затвърждава и сред все
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Дали целта на ВСС не е да довърши мандата, преди да се произнесе за Гешев?

" Моето усещане - а то се затвърждава и измежду от ден на ден хора, е че Висшият съдбен съвет отхвърля да извършва своите пълномощия. Или най-малко превратно ги упражнява! "

Това отговори тази заран проф. Янаки Стоилов на въпрос на бТВ - сюрпризиран ли е, че Висш съдебен съвет и през вчерашния ден затупа топката и закопа в процедури настояването му публично импортирано през юли 2021 година за освобождение на Иван Гешев.

Както и Клуб Z писа, откакто бе длъжен от Конституционния съд да гледа предлагането на Стоилов, през май Висш съдебен съвет ще се събере занапред да разисква допустимостта на точките в него - това е в осъществяване на личните му правила, които разписа.

А Огнян Дамянов от прокурорската гилдия сподели през вчерашния ден, че не са му ясни претекстовете за желаната оставка на Гешев: че били единствено бланкетни, в тях нямало обстоятелства - по кое време, на коя дата какво нарушаване е извръшено и така нататък

Сегашият парламентарен арбитър проф. Стоилов съобщи, че е дал своите къси оферти, само че дружно с тях има информация от над 100 страници - приложение към тях.

Той също по този начин подсети, че се загуби половин година членовете на Висш съдебен съвет единствено да си обясняват има ли право правосъдният министър да желае " импийчмънт " на основния прокурор - до момента в който се чакаха решения на Конституционен съд и Върховен административен съд.

А общо забавянето - от в началото заявените му планове, към този момент наближава цяла година.

" Какви вътрешни правила ще приема Висш съдебен съвет, като това не са някакви въпроси, отнасящи се до неговата лична организация или неговата администрация?! ", попита се Стоилов.

И нарче обстановката странна - че към този момент година Висш съдебен съвет се стреми да не се стигне до изговаряне всъщност.

" Като жител аз не мога да трансформира настояването си за освобождение на Иван Гешев. Вече не съм страна по този развой “, сподели някогашният министър.

Това - във връзка вчерашото решение Съветът да върне на Надежда Йорданова неговото предложение, с цел да в профил " нередовности ". В допълнение на тази точка, по предложение на Боян Магдалинчв от Съвета, категорично бе гласувано - в случай че тя не ги в профил до седмица, цялата работа да отиде " коша ", т.е. - да не се гледа предлагането изобщо.

„ Висш съдебен съвет може да отсрочва решението за Иван Гешев до есента “, добави през днешния ден Стоилов. По думите му сега се намираме в обстановка, при която Висш съдебен съвет се мъчи да блокира процедурата.

„ Висшият правосъден съвет е задължен да прегледа всъщност това искане. Той би трябвало да обясни дали приема освобождението или не “, сподели Стоилов.

Според него Висш съдебен съвет се е подготвил, че в случай че актуалният правосъден министър не предприеме премахване на грешките в настояването на Стоилов, да го оставят отново без разглеждане.

„ Аз се запитвам дали задачата на Висш съдебен съвет не е да свърши мандата си преди да се произнесе “, сподели някогашният министър.

(Това би станало на 3 октомври, б.р.).

„ Висш съдебен съвет, който другояче е доста сензитивен за разделянето на управляващите, не извършва това да реагира и да каже всъщност какво му е мнението “, сподели Стоилов.

„ Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват ненужно един въпрос, който стои на дневен ред “, сподели още той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР