Моето предложение ще бъде БНР и БНТ да станат безплатни

...
Моето предложение ще бъде БНР и БНТ да станат безплатни
Коментари Харесай

Борисов предлага участието в БНР и БНТ да е безплатно за партиите по време на избори

Моето предложение ще бъде БНР и Българска национална телевизия да станат безвъзмездни за всички политически партии по време на избори. Искаш да излезеш по малкия екран - ето ти Българска национална телевизия, БНР, покритие в цялата страна. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов по време на изключителното съвещание на Министерския съвет през днешния ден.

Според него е значимо да има правила при харченето на партийната дотация. " С нея можеш ли да правиш телевизия ", даде образец той. ГЕРБ да вземем за пример харчили тяхната за църкви, манастири, джамии, заболели деца. " Имаме ли право - всичко това би трябвало да се регламентира. "

" Ако данъкоплатецът ни дава пари за партийната активност, тя би трябвало да бъде регламентирана, да има правила. Колко за административен уред, за офиси, за семинари, за интернационална активност ", изясни министър председателят.

Той посочи, че след референдума ГЕРБ са били срещу да се усилват парите на партиите.

" Но в Народното събрание се провокира рецесия, беше прекратено съвещанието. Няколко пъти приказвах с финансовия министър, няколко пъти и с Валери Симеонов. Ние не можехме да създадем кворум, с цел да приемем бюджета. Оказа се, че партийните дотации могат да попречат да се одобри бюджета ", изясни Борисов.

И добави: " За мое съжалание, сега, в който гласувахме партийните дотации, 30 точки ги минахме за един час. Оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват единствено от тази точка в бюджета. Да не приемем бюджет, означаваше да не можем да увеличим приходите за армията, полицията, учителитие, нощния труд, културата, спорта, индустриалните зони. Това беше риск и трябваше да вземем решение. За мен бюджетът беше по-голям, тъй като става въпрос цяла година какво ще работи страната ".

Борисов изясни пред министрите, че няма са смъква тематиката от внимание.

" Не съм приказвал с Корнелия Нинова, в случай че тя се е срещала с Валери Симеонов, да си кажат ", добави той. Пред мен стоеше единствено едно нещо - и Горанов стоеше на телефона на спикер с Валери Симеонов - или одобряваме бюджета с направеното от Българска социалистическа партия предложение, или си търсете болшинство. Другата теза, предлагането на Движение за права и свободи за финансиране с дарения - слага под риск по-малките партии да не могат да намерят финансиране за естествения си живот ".

Премиерът упълномощил на финансивия министър да направи разбор за какво сумата е тъкмо 8 лв., а не 5 или 30 да вземем за пример.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР