Моето лично очакване беше повече теми да бъдат включени в

...
Моето лично очакване беше повече теми да бъдат включени в
Коментари Харесай

Ген. Атанас Запрянов: Жестът на изпращане на рота Страйкър е знак на доверие към българската страна

Моето персонално очакване беше повече тематики да бъдат включени в двустранния разговор сред министъра на защитата на Съединени американски щати и премиера. Това разяснява в " Денят стартира " ген. Атанас Запрянов, някогашен зам.-министър на защитата.

Той изясни, че визитата на министъра на защитата Лойд Остин у нас, е знак, че Съединени американски щати държат на двустранното стратегическо партньорство и са подготвени да го развиват в посоката, в която обаче ние желаем.

Жестът на изпращане на рота " Страйкър " е знак на доверие към българската страна и предпочитание на задълбочаване на това съдействие. В американската традиция, подчиняването на американски войски на различен пълководец не е доста постоянно, добави ген. Запрянов.

Той изясни, че измежду тематиките на двустранната среща би могло да бъдат още изтребителите Ф-16 за армията, потребността на Българи от нови радари, както и фондът на Съединени американски щати за интернационално военно подкрепяне.

Батальонната бойна група е оперативно подчинена непосредствено на стратегическия командващ в НАТО, тя ще извършва оперативни задания по решение на командването на НАТО, изясни ген. Запрянов.

НАТО се готви да усили Източния фланг до степен да обезкуражи Русия да води война отвън Украйна. Този контингент от сили, който се разполага в Балтийските страни, Полша, Румъния и България е политическа проява и решителност. Не си представяйте, че НАТО единствено с тази батальонна група ще брани България - в случай че се наложи, тук ще дойдат всички спомагателни съставни елементи, акцентира ген. Запрянов.

Той разяснява и тематиката за даване на противовъздушната система С-300 като военна помощ за Украйна.

Предоставянето на системата не е като ютия, която ще дадете на съседа си и на следващия ден ще си купите нова, и ще си вършите работа. Системата С-300 е включена във въздушната защита на страната. Ако ни бъдат предоставени нови средства, ще би трябвало доста време те да бъдат усвоени от българските екипажи и да носят това дежурство, което изнасят със С-300, изясни генералът.

Ако ние имаме задоволително дивизиони от С-300, тогава изкарвайки, подарявайки на Украйна да помогнем, без това да увеличи риска за нашата защита - тогава да, само че при изискване, че ние изкарвайки С-300, няма с какво да я сменяем, някой би трябвало да поеме риска, че България ще остане без Противовъздушна отбрана защита за дълъг интервал от време, добави той.

Всички страни дават отбранителни оръжия на Украйна. Нито едно от тези оръжия не може да бъде употребявано против територията и популацията на Русия. Тоест, украинската страна не може да нападна Русия, да наруши нейния суверенитет, изясни ген. Запрянов. Отбранителното оръжие се доставя на жертвата, на агресора, с цел да се отбрани, добави той.

Има междудържавен контракт за тези ракетни системи, има уговорка, която споделя, че страната адресат на оръжието не може да го реекспортира за трета страна. Иначе ще имаме нарушаване на междудържавен контракт, изясни ген. Запрянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР