Моето дете мечтаеше да стане акушерка, днес може би щеше

...
Моето дете мечтаеше да стане акушерка, днес може би щеше
Коментари Харесай

12 години след трагедията с малката Валя в Бургас, прости ли майка й на жената, която я уби

Моето дете мечтаеше да стане акушерка, през днешния ден може би щеше да бъде майка, животът й обаче бе лишен, сподели Мария Димитрова

12 бели гълъба и 112 балона бяха пуснати в небето в памет на 12-годишната Валя Димитрова, която бе блъсната на пешеходната пътека против „ Светомаркет “ на бул. Транспортна “ през 2011 година.

Близки на Валя и другари на учредената измежду гибелта й фондация „ Безопасни улици за Валя “ се събраха през днешния ден, с цел да почетат паметта й. Кметът Димитър Николов, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на Жандармерията Милен Димитров, връстници на Валя и близки на фамилията й демонстрираха, че не са я не запомнили и се преклониха на лобното й място.

Припомняме, че дребната Валя бе прегазена на пешеходна пътека на 17 юни, 2011 година от 33-годишната тогава бургазлийка Надя Иванова, която се разсейва за секунди, шофирайки лекия си автомобил Ауди и отнемайки живота на 12-годишно дете.

Впоследствие Иванова бе наказана на 14 месеца отнемане от независимост, което изтърпя в затворническо общежитие.

„ Не мога да превъзмогна болката. Спомням си по какъв начин щерка ми лежи на пътя и мисълта, че повече в никакъв случай няма да я видя! За жал тъгата и тъгата не минава за тези 12 години, даже в противен случай – става все по-тежка и мъчителна. Не желая да бъда и на мястото на Надя Иванова, тъй като може би и тя живее с една голяма болежка, че е лишила човешки живот и то на детенце. Няма да неистина и ще кажа, че не съм й дала прошка. И в никакъв случай няма да го направя. Можеше да бъде по-внимателна. На пешеходната пътека имаше спрян бус. Тя трябваше да намерения за какво е спрял,  да даде път на децата. За толкоз години тази жена не е потърсила връзка с мен, само че и по-добре да не го прави, тъй като няма да ми бъде изключително прелестно. “, сподели през днешния ден пред Флагман.бг Мария Димитрова.



„ Валя мечтаеше да стане акушерка, да плува и кара колело. Беше едно игриво и свободно дете, което в този момент щеше да бъде една дама, а може би и майка “, добави тя.

След този случай Мария Димитрова и още няколко майки – почернените родители на България, които бяха изгубили децата си при произшествия поведоха борба за увеличение на наказванията за водачи, лишили живот на пътя. Факт е, че до оня миг нямаше долна граница на наказванията. Обикновено водачите, умъртвили човек на пътя, се разминаваха с условна присъда. След мощния публичен напън, който майките започнаха, се усилиха глобите.

„ За страдание, откакто ние замлъкнахме, още веднъж започнаха да се случват безобразия “, сподели през днешния ден Мария Димитрова.

„ Най-важното е човешкият живот. Всеки участник в придвижването, пешеходец или лидер, би трябвало всяка минута да се води от тази мисъл “, сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Вижте какво описа Мария пред камерата на Флагман.бг през 2011 година:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР