Модно забавление за малчуганите станаха ескалаторите в търговските центрове. Те

...
Модно забавление за малчуганите станаха ескалаторите в търговските центрове. Те
Коментари Харесай

Ескалаторите могат да бъдат опасни

Модно развлечение за малчуганите станаха ескалаторите в комерсиалните центрове. Те тичат нагоре-надолу по стъпалата, гонят се, играят. Особено през ваканциите.

Използваме ескалатора толкоз постоянно, че забравяме, че в случай че не се съблюдават разпоредбите за сигурност, те са рисково устройство, което годишно предизвиква огромен брой пострадвания на възрастни и деца. 
За да предотвратите трагичен случай, е добре да се съблюдават някои правила.
Това важи както за родителите, по този начин и за деца на друга възраст: от бебета, които към момента са в количка, до възпитаници.

Ако детето е в количката

Вероятно сте забелязали, че в някои търговски центрове ескалаторите са оборудвани със специфични транспарантни ограничители, които не разрешават да качите количка върху тях. И това не е инцидентно, тъй като има доста случаи, когато майките и татковците не съблюдават ограниченията за сигурност. А те задължават родителите да държат бебето в ръце, когато са на ескалатора и да не употребяват количка.
Ескалаторът е механично устройство, което във всеки един миг може да спре или да потрепне, а количката да се преобърне.
Ако сте в търговски център с количка, по-добре е да употребявате асансьора.

Когато е на 2-3 година

Дете на 2-3 години нормално към този момент не седи в количка, само че не схваща, даже обширно да му обясните, че на стъпалата е рисково.
Родителите би трябвало да вземат в ръце хлапето, да го държат пред себе си като стоят по посока на придвижването - т.е. то да бъде надалеч от движещи се елементи.
Това предписание е наложително. Няма потребност се се напомнят трагични събития, с цел да се уверите в това. Но произшествия има и то доста.

3 – 5-годишните

Обяснете на детето, че когато се вози на ескалатора, то би трябвало да се държи за парапета – пръстите му да са притиснати един към различен и да лежат върху движещата се лента.
Разкажете му и го подгответе за решаващия миг - слизането от ескалатора.
То би трябвало да слезе бързо и решително, като сложи крайници си върху закрепената железна плоча в горната или долната част на ескалатора.
И не забравяйте, че по-късно не трябва да оставате дълго на едно място, с цел да не пречите на хората зад вас.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР