Модни марки продават облекла, замърсени с опасни химикали, гласи доклад,

...
Модни марки продават облекла, замърсени с опасни химикали, гласи доклад,
Коментари Харесай

Greenpeace откри опасни химикали в модни дрехи

Модни марки продават дрехи, нечисти с рискови химикали, гласи отчет, оповестен от Greenpeace International. Според отчета рисковите химикали се разграждат до субстанции, нарушаващи хормоналния баланс на индивида и могат да причинят рак, когато са освободени в околната среда.

Greenpeace изследва облекла от 20 водещи фешън марки, само че измежду тях само в облекла на компанията Zara са открити вещества, които могат да доведат до хормонален дисбаланс и да причинят рак.

Разследването на Greenpeace International " Токсични влакна ” обгръща проби на 141 облекла.  Докладът разкрива връзката сред текстилни индустриални уреди, употребяващи рискови химични субстанции, и съществуването на химически съставки в крайните артикули.

" Големите фешън марки ни трансформират в фешън жертви, като ни продават облекла, които съдържат рискови химикали.  Те способстват за токсичното замърсяване на водата по целия свят – при изработката на облеклата и при прането им в разнообразни страни от света. ”, сподели Йифанг Ли, деятел на Greenpeace в Китай.

Една от главните констатации е, че във всички изследвани марки има най-малко няколко продукта, съдържащи етоксилирани нонилфеноли, които водят до  хормонални разстройства. Най-високите концентрации - над 1000 PPM – са открити в облекла от Zara, Metersbonwe, Levi’s, C & A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones и Marks & Spencer (M & S). Други разпознати химикали са  токсични фталати в четири от продуктите, както и следи от причиняващи рак амини от използването на избрани азобагрила в два продукта от Zara. Присъствието на доста други типове евентуално рискови индустриални химикали са открити в доста от изследваните облекла.

" Някои от тестваните артикули на Zara съдържат субстанции, които се разграждат до канцерогенни химикали, което е недопустимо както за потребителите, по този начин и за хората, живеещи наоколо до фабриките, където са направени тези облекла ", сподели Мартин Хойсик, координатор на акцията „ Детокс ” на Greenpeace International.

" Като един от най-големите търговци на  облекло в света, Zara би трябвало да поеме водеща роля и да предприеме незабавно амбициозни и транспарантни дейности, с цел да детоксикира облеклата си и снабдителните  вериги ", сподели той.

Проверените артикули са създадени главно в Югоизточна Азия и включват дънки, панталони, тениски, рокли и долни дрехи, предопределени за мъже, дами и деца  от изкуствени и естествени нишки.

" Текстилната индустрия продължава да третира обществени водни ресурси  като тяхна частна канализация. Модата не би трябвало да бъде на такава цена за Земята. Нашите облекла могат да бъдат създадени и без рискови химикали ”.

Greenpeace изисква стилната промишленост да се ангажира с елиминиране на  всички рискови химикали до 2020 година - като марки като H&M  и M&S към този момент са го създали. Изисква  се и цялостна бистрота върху индустриалните процеси в азиатските страни.

Докладът може да бъде изтеглен от

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР