Модни марки като Benetton все повече обръщат гръб на глобалните

...
Модни марки като Benetton все повече обръщат гръб на глобалните
Коментари Харесай

Глобалните вериги за доставка излизат от мода

Модни марки като Benetton от ден на ден обръщат тил на световните вериги за доставки и евтините индустриални центрове в Азия - смяна, която може да се окаже трайно завещание от пандемията от ковид, написа Ройтерс.

Италианската фешън империя доближава производството си до родината, засилвайки дейностите в Сърбия, Хърватия, Турция, Тунис и Египет. Целта е компанията да понижи на половина производството си в Азия до края на 2022 година, сподели основният изпълнителен шеф на марката Масимо Ренон пред Ройтерс. Ренон изяснява икономическите фактори зад наклонността, която визира по-голямата част от бранша, откакто пренатоварените линии за доставки усилиха разноските и времето за превозване, подкопавайки бизнес модела, известен през последните 30 години.

Стратегическо решение е да се упражнява по-голям надзор върху индустриалния развой и върху транспортните разноски, сподели той, добавяйки, че групата към този момент е изнесла над 10 % от производството си тази година отвън страни като Бангладеш, Виетнам, Китай и Индия.

Транспортен резервоар, който струваше 1200-1500 $, в този момент може да коства 10 000 - 15 000 $ и няма изясненост за датата на доставката, отбелязва шефът на Бенетон.
Ренон, който оглави Бенетон предходната година, е изправен пред задачата да върне шанса на компанията, която стана известна през 80-те години година със смелите си ярки цветове. Той разяснява, че даже индустриалните разноски да останат с 20 % по-ниски във Виетнам и Бангладеш, в сравнение с в средиземноморските страни, това се компенсира от по-големите закъснения поради проблемите с доставките.

Предишното приблизително забавяне от четири-пет месеца в този момент може да доближи до седем-осем месеца (от Азия), поради дефицита на кораби, прибавя Масимо Ренон.
За сметка на това, в случай че облеклото се създава в Египет, доставката до складовете и магазините в Европа може да бъде съкратена до два или два месеца и половина, съгласно шефа на Бенетон. При вълнените артикули, които се създават в Сърбия и Хърватия, срокът може да е едвам 4-5 седмици, прибавя той. В тези две страни, както и в Тунис, Бенетон възнамерява да усили производството в личните си фабрики, до момента в който в Египет и Турция ще работи с снабдители.

Стратегиите, които обособените компания в стилния бизнес ползват, са разнообразни. Пазарният водач и учредител на бързата мода Inditex, притежател на Zara, е разположил 53 % от производството си релативно наоколо - на родния пазар в Испания, в Португалия, Мароко и Турция, се показва в годишния отчет за 2020-а на компанията.

За сметка на това съперникът H&M разчита на Азия за към 70 % от производството си, съгласно анализатори. Критиците на сходен метод настояват, че това слага шведската компания в неизгодна позиция по отношение на съперниците от позиция на доставките на новите сбирки в магазините.

Има и други фактори, които способстват за все по-големия отлив от Азия, отбелязва Ройтерс. Дори преди Ковид-19 все по-високите разноски за труд в района отслабиха привлекателността на Азия за огромните западни марки, които я избраха поради по-евтиното възнаграждение. Увеличението на действителните заплати в света е повишено с сред 1,6 и 2,2 % през четирите години, предшестващи пандемията. Растежът в Азиатско-тихоокеанския район и Източна Европа е изпреварил този в останалата част на Европа и Северна Америка, съгласно отчета за световното възнаграждение на труда през 2020/21 година на Международната организация на труда (МОТ).

За фамилната компания Benetton, основана в североизточния италиански район Венето, смяната на мястото на произвеждане е част от устрема за връщане по пътя на рентабилността. Веригата има към 4000 магазина, като 1500 от тях са директна благосъстоятелност, до момента в който другите оперират на основата на франчайз. Компанията е била на загуба през последните осем години. Пандемията е попречила на опитите на стилния колос да обърне този развой, макар че съгласно Ренон групата е уверена, че ще има доста добра Коледа и скоро ще излезе от алената територия.

Ройтерс/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР