Модернизацията на въоръжените сили на Китай се осъществява по-бързо, отколкото

...
Модернизацията на въоръжените сили на Китай се осъществява по-бързо, отколкото
Коментари Харесай

Китай "глобализира" военната си сила

Модернизацията на въоръжените сили на Китай се реализира по-бързо, в сравнение с чакаха мнозина анализатори. Според специалисти от Международния институт за стратегически проучвания (МИСИ) в Лондон в този момент точно Китай, а към този момент не Русия, от ден на ден дава стандарта, по който Вашингтон преценя условията за капацитета на своите въоръжени сили.

Това е изключително правилно, когато става дума за военновъздушните и военноморските сили, върху които са съсредоточени китайските старания за рационализация. Събитията в Европа значат, че за сухопътните сили на Съединени американски щати точно съветският капацитет към момента значително обезпечава стандарта за обмисляне на опасност.
Тази наклонност е документирана във Военния баланс - годишната оценка на международните военни капацитети и отбранителни разноски, който МИСИ разгласява от 1959 година

Разбира се, трансформацията на китайската войска се прави от известно време. Но в този момент е достигната - или е доста близо - значима точка по този път, при която Пекин ще стане " равносилен противник " на Вашингтон.
Преди публикуването на тазгодишния Военен баланс по-късно тази седмица, седнах с група специалисти от МИСИ, с цел да се опитаме да разнищим множеството детайлности на тази наклонност, осигурявайки сериозен материал за таблиците и статистиките на годишното обобщение.

Напредъкът и техническите благоприятни условия на Китай са забележителни - от стандартни балистични ракети със свръхголям обхват до изтребители пето потомство. Миналата година първият корпус на най-новия военен транспортен съд на Китай - крайцера вид 55 - беше пуснат на вода. Неговите благоприятни условия биха предиздвикали всеки боен флот в НАТО да се замисли.

Китай работи по втория си самолетоносач . Той трансформира командната конструкция на своята войска, с цел да си обезпечи същински общ щаб, включващ всички основни типове въоръжени сили. Що се отнася до артилерията, противовъздушната защита и сухопътната офанзива, той има оръжия, чийто обхват надвишава всичко, което Съединени американски щати могат да разположат.

От края на 90-те години на 20 век, когато получиха вливане на съвременни съветски технологии, китайските военноморски сили рекапитализираха по-голямата част от своя надводен и подводен флот. Що се отнася до въздуха, китайците споделят, че техният нов едноместен изтребител " Джей-20 " е въведен на въоръжение. В сектора той е прочут като " изтребител пето потомство ", което значи, че е екипиран с технология стелт, развива свръхзвукова скорост и има мощно интегрирана авиационна електроника.

Експертите от МИСИ не престават да са скептични. " Китайските военновъздушни сили към момента имат потребност да разработят подобаваща тактичност за ръководство на слабозабележимия изтребител и би трябвало да измислят доктрини, които да съчетаят тези военни самолети " пето потомство " с по-ранните " модели четвърто потомство ", споделят те.
" Все отново напредъкът на Китай е явен. Към тази авиация може да се прибавят най-различни боеспособни ракети въздух-въздух, които са изцяло равностойни на тези в западните арсенали ", споделят те.

Оспорване по въздух

В тазгодишния Военен баланс има цяла глава, отдадена на разработките на китайски и съветски оръжия, изстрелвани от въздуха, които те преглеждат като значима инспекция за западната доминация.

Съединени американски щати и техните съдружници водят военновъздушни акции от края на Студената война и са изгубили доста малко авиация. Но съгласно МИСИ тази доминация може да бъде все по-силно оспорена. Например Китай създава ракета въздух-въздух с доста огромен обхват, предопределена съответно да поразява авиация за гориво и за командване и ръководство, която в този момент е отвън обсега на опциите за нанасяне на удар; това са основни, само че уязвими детайли във всяка военновъздушна интервенция.

Авторите на Военния баланс настояват, че китайските разработки на ракета въздух-въздух до 2020 година " евентуално ще накарат Съединени американски щати и техните районни съдружници да преразгледат освен своите тактики, техники и процедури, а и посоката на своите стратегии за авио-космически военни разработки ".

Според МИСИ на земята китайските сухопътни сили изостават в тези старания за рационализация. Само към половината от тяхното съоръжение прави работа от позиция на воденето на модерни бойни дейности.

Но и тук има прогрес. Китай си е сложил за цел до 2020 година да реализира както " машинизация ", по този начин и това, което назовава " информатизация ". Не е ясно какво тъкмо има поради Китай под последния термин, само че Пекин следи разрастващата се роля на информацията във военните дейности и се стреми да приспособи това към своите съответни условия.

 Китай
© Associated Press

" Висшата лига "

Китай има ясна стратегическа цел, за която са предопределени доста от новите му оръжейни системи. Тя е при положение на спор да изтласка военните сили на Съединени американски щати колкото се може по-далеч от своите крайбрежия, в идеалния случай във вътрешността в Тихия океан. На боен диалект тази тактика е известна като " отвод на достъп до регион ". Това изяснява за какво Китай е концентриран върху въздушни и морски системи с огромен обхват, които могат да заплашват авионосните ударни групи на американския боен флот.

Следователно като боен състезател Китай несъмнено е част от висшата лига. С това обаче не завършва световното военно въздействие на Пекин. Той също по този начин преследва амбициозна тактика за експорт на оръжия. Често Китай е подготвен да продава съвременни технологии, които други страни или не имат, или не желаят да продават на всички, а единствено на най-близките си съдружници.

Пример за това е пазарът на въоръжени дронове. Това е бързо разпространяваща се технология, която повдига големи въпроси за границата сред мира и войната. Съединени американски щати, които бяха един от пионерите в тази област, отхвърлят да продават усъвършенствани въоръжени дронове на който и да било с изключение на на стеснен брой от най-близките си съдружници в НАТО като Англия. Франция, която към този момент употребява доставяни от Съединени американски щати дронове " Рийпър ", също има проекти да въоръжава дронове.

Китай няма сходни ограничавания и демонстрира на оръжейни изложби по света впечатляващи безпилотни летателни апарати (БЛА) наред с другите муниции, които могат да носят те. МИСИ споделя във Военния баланс, че Китай продава въоръжените си БЛА на редица страни, в това число Египет, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Мианма и други.

Това е доста добър образец за непланирани последствия. Нежеланието на Вашингтон да продава тази технология оставя отворено полето за Пекин. Това неизбежно оказва по-голямо въздействие за разпространяването на сходни оръжия, като предизвиква други страни, които употребяват БЛА единствено за събиране на разследващи данни, да търсят и въоръжени разновидности.

Конкуренция

Съединени американски щати и западните експортьори на оръжия преглеждат Китай като възходяща комерсиална опасност. В съпоставяне даже с преди десетилетие, в този момент на пазара има съществено китайско наличие, предлагащо съоръжение с положително качество. Китай, както демонстрира образецът с въоръжените БЛА, също по този начин има предпочитание да излезе на пазари, които доста западни производители или техните държавни управления считат за много деликатни.

А както ми споделиха специалистите от МИСИ, Китай нормално печели във всички аспекти на договорката. Обикновено китайските оръжия ще ви дадат 75 % от капацитета на наличните западни технологии на 50 % от цената. От позиция на бизнеса това е положително предложение.

Китайският експорт на сухопътна военна техника не е толкоз впечатляващ. Той към момента би трябвало да се бори за клиенти със страни като Русия и Украйна. Но когато Киев не можа да съблюдава периода за договорка за танкове с Тайланд през 2014 година, тайландците вместо това купиха китайски танкове " ВТ4 ". Миналата година Тайланд се върна за още.

Експертите от МИСИ споделят, че Китай също по този начин се пробва да създаде оръжия, пригодени за съответни пазари. Те да вземем за пример показват нов лек танк, предопределен за африкански страни, чиито пътища и инфраструктура не биха могли да се оправят с доста от по-тежките модели, предлагани от други.

Нарастващата роля на Китай като източник на усъвършенствани оръжия тревожи доста страни, а освен съседите му. Западните военновъздушни сили се радват на доминация, продължаваща три десетилетия. Но китайската тактика за " отвод на достъп " обезпечава оръжия, които елементарно могат да се употребяват от други за същата цел.

Западноевропейска страна може в никакъв случай да не влезе в спор с Китай, само че несъмнено може да се сблъска с усъвършенствани китайски оръжейни системи, с които са се сдобили други. Както се изрази специалист на МИСИ, " схващането, че ще влезеш в среда с дребен риск, когато се намесиш в чужбина, в този момент би трябвало да бъде сложено под въпрос ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР