Модерните технологии са на път да ни разкрият всички тайни

...
Модерните технологии са на път да ни разкрият всички тайни
Коментари Харесай

Тайните на мумиите са разкрити! Вижте ги тук

Модерните технологии са на път да ни разкрият всички секрети на предишното. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография – способи, с които се изследват живите хора, се употребяват и за проучване на мъртвите.

От няколко години насам откриватели изследват мумиите с едни от най-модерните медицински технологии. Компютърната томография, която употребява рентгенови фотоси на виртуални сечения на тялото за основаване на триизмерни изображения, към този момент е измежду главните принадлежности за разбор на антични мумии. В композиция с ядрено-магнитния резонанс тя дава подробен взор върху мумифицираните тъкани.

Благодарение на модерните технологии за сканиране, учените са обориха една от одобряваните за истина теории, че цар Тутанкамон е страдал от мъчителна зараза, наречена анкилозиращ спондилит. Това се оказва мит, който е тотална неистина.

Отново благодарение на компютърна томография е открито, че египетска мумия към момента има бели дробове. Това е извънредно извънредно. Преди мумифициране практиката повелява да се отстраняват всички вътрешни органи. Изследваната мумия е неидентифицирана, въпреки да е забавно изключение от правилото.

 Мумия

Модерните технологии оказват помощ за достигането на доста и най-различни констатации за живота на мумифицираните хора. С компютърно-томографско проучване учените са удостоверили теорията, че размерът на параназалните синуси има връзка с околната среда. За задачата са изследвани три мумии, при които се оказало, че размерът на синусите е директно обвързван с климатичните и температурните условия.

Компютърен томограф е употребен и при откритието на мумифицирани остатъци на духовник в скулптура на Буда отпреди 1000 години. Изследванията на останките му демонстрират, че монахът е практикувал античната традиция на самомумификация. При нея аскети са гладували и са медитирали в продължение на години, до момента в който умрат.

 Самомумифициране

Мумиите от древността са един от най-богатите източници на информация за биологичните особености на хората в предишното. Те произлизат от разнообразни култури, времена и интервали и ни споделят доста за бита, културата и традициите на предците.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР