Моделът на ГЕРБ и ДПС за овладяване на всички парични

...
Моделът на ГЕРБ и ДПС за овладяване на всички парични
Коментари Харесай

Как лекарите станаха крепостни на феодалите в здравната система

Моделът на ГЕРБ и Движение за права и свободи за преодоляване на всички парични потоци от дълго време е захванал и лечебните заведения Резултатът е цялостна липса на конкуренция - както с частния бранш, по този начин и сред самите лекари Здравната система е разрушена на обособени феодални владения, които вършат България да е страната от Европейски Съюз, където се умира най-рано
Има една част от българската страна и стопанска система, която е толкоз директно обвързвана с качеството на живот, че от нея безусловно зависи какъв брой дълго ще живеят хората. Здравната система в България през последните години от ден на ден се крепи на самостоятелните (и постоянно героични) старания на лекари, сестри и санитари, които съумяват да свършат някаква работа, макар безредните опити за промени там.

Правителството на Кирил Петков е следващото, което не съумя да промени нещо съществено там. Предвид дребното време, това е ненапълно разбираемо. В момента здравната система е жертва освен на повече от 10 години безучастие през ръководството на ГЕРБ, а и на нещо доста по-неприятно. За това време се сътвори постоянна мрежа от здравни феодали, които навлязоха надълбоко в ръководството и кражбите на големите парични потоци в опазването на здравето.

Един от най-показателните образци за тази феодализация е във Варна - историята за нея е разказана на стр., само че в резюме тя наподобява по този начин:
Реклама
В третия по-големина български град (през лятото евентуално втори) на процедура има единствено една болница и тя е държавна. Има и още една, доста по-малка държавна, само че нито един частен съперник. Един дребен кръг от хора ръководи на процедура цялото здравопазване във Варна. Той може и да прави всичко по-силите си да свърши работа на пациентите, само че това не е естествена обстановка. Пациентите избират да вървят за по-сериозни и неспешни положения в други градове, лекарите също бягат.

Ще повторим - това не е естествена обстановка и Варна е единствено един от образците. В държавните лечебни заведения из цялата страна има какво ли не - търговия с органи в някогашната държавна болница, източване на здравната каса с подправени диагнози на пациенти, чиито данни клиниката има от профилактичен обзор, откровени обири, довели най-старата болница в България - " Александровска " до банкрут, ръководство, което облагодетелства обръч от компании към държавна болница за сметка на недоволния личен състав с ниски заплати вътре, анклави и откровени деспоти, династии и " безконечни амбъри ", отпред на лечебните заведения, монопол на лекари в пенсионна възраст върху цели специалности и то освен в една-две лечебни заведения, а в цялата страна; всеобщи чистки и преселение на лекари от един град в различен и от една болница в друга, и боязън на медиците да приказват. Много боязън.

Това е единствено част от картината в болничното опазване на здравето, в което през последните месеци шефовете отхвърлят да дадат на своите лекари твърда заплата от 2000 лева, а на сестрите - от 1500 лв. месечно, до момента в който в това време те получават, да кажем, 20 пъти повече.

Това е наследството на ГЕРБ и Движение за права и свободи в държавните и общинските лечебни заведения. Системните им проблеми не бяха решени, а вместо това те бяха превърнати в следващите кранчета за източване на обществени пари. През последните години от опазването на здравето се краде в изключително огромни размери и изцяло безнаказано. Потресаващото в тази история е не толкоз самото крадене - с него уви се привикна, а това, че с цел да се краде, се лекува неприятно и умират хора. Кражбите в опазването на здравето са и убийства.
Реклама
Вече една година здравната система стои съвсем недокосната, защото прокуратурата настойчиво си затваря очите по сигналите за случилото се , а здравните институции са по този начин узурпирани от служители, правилни на ГЕРБ, че всеки опит за инспекция потъва. Като да вземем за пример в ръководената от един от някогашните здравни министри на Бойко Борисов национална онкологична болница, от която бяха уволнени на практики всички онколози и техните екипи.
Ако погледнем опазването на здравето като корупционен пазар, той е един от най-големите Фотограф: Надежда Чипева
Проблемът във всичко това е доста явен - сега здравната система предлага услуга с доста ниско качество. Ефектът от това се мери в години човешки живот - в България се живее по-малко време, в сравнение с в която и да е друга страна от Европейски Съюз. Ако не се вземат ограничения обаче, качеството на опазването на здравето елементарно ще се срине и под настоящето си дъно. Ето за какво:
Държавни компании за здраве
В България работят общо 363 лечебни заведения с годишен бюджет от здравната каса 2.7 милиарда лева От тях 65 са държавни, 130 общински, останалите - частни. Само най-големите 20 държавни лечебни заведения получават към 900 млн. лева от НЗОК годишно. Отделно от това държавните клиники получават дотации от страната за незабавните си отделения, за реанимация, психиатрия и други и доплащания от пациентите и застрахователите за лекуване и избор на екип и така нататък През предишните ковид-години лечебните заведения получаваха средства на процедура без да работят друго отвън COVID-19 и неотложност за огромни интервали от годината, а и множеството лечебни заведения на процедура са приемали приблизително по двама пациенти с вируса дневно. (виж таблицата) Тези средства от НЗОК, държавния бюджет и еврофондовете би трябвало да са подготвили лечебните заведения за борбата с вируса и в някакъв аспект да се употребяват и за разплащане на задълженията. Само че излиза, че те също потъват като вода в пясъка на разпределените от шефовете и началниците на клиники заплати, публични поръчки и неизгодни договори и лечебните заведения не са излезли по-здрави от пандемията. Според данни на " Капитал ", предоставени по ЗДОИ от здравната каса, лечебните заведения са получили през предходната година 322 млн. лева за работа в ковид-среда. 9% от лечебните заведения или приблизително 34 лечебни заведения всеки месец са получавали повече пари за тези неподходящи условия на работа, в сравнение с за активност, което значи, че към COVID-19 на процедура не са работили въобще или са приемали по 1-2-ма пациенти.
Автор: Капитал
В случая със личните 65 лечебни заведения, страната е в цялостен спор на ползи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР