Мобилно приложение за четири административни услуги, които предоставя Столична община,

...
Мобилно приложение за четири административни услуги, които предоставя Столична община,
Коментари Харесай

Четири нови административни услуги чрез мобилно приложение за софиянци до края на годината

Мобилно приложение за четири административни услуги, които дава Столична община, ще бъде пуснато до края на годината.

Това стана ясно на конференцията по тематиката цифрова София, цифровизация и умни градове, в границите на лятното издание на " Уебит " (Webit), което се организира в НДК в София. 

" Webit 2023 " е с фокус върху трансформациите в света към нас, развиването на изкуствения разсъдък и технологиите и опциите за сполучливо адаптиране към измененията. Форумът събира откриватели, иноватори, вложители и лектори от над 50 страни.

Приложението за електронни услуги Digital Sofia ( " Дигитална София " ) в началото започва с услугата за смяна на адресна регистрация по план на Столична община в партньорство с " Евротръст технолъджис " АД. Започва пилотно в регион Студентски, а през днешния ден е налично във всички общини в София и хиляди хора се възползват от платформата, тъй като е комфортна, лесна и бърза, означи проф. Георги Димитров, ръководител на УС на " Евротръст технолъджис " АД. Той добави, че съвсем 10 000 заявки от жители за промяна на адресна регистрация са изпратени от началото на плана.

 istock istock
Идеята беше този план да се надгради, като се направи първокласен скок и се събере цялата опция хората да декларират всички услуги, които се дават от общината от едно мобилно приложение, от мобилния телефон, уточни Димитров. Той изясни, че концепцията да се сътвори приложението " Digital Sofia " е жителите и бизнесът напълно отдалечено да могат да се разпознават, да им се издава дипломиран електронен автограф непосредствено от телефон и с него да може да се съобщи всяка услуга, която е налична от общината, и акт от услугата да се получи непосредствено в телефона. Това е фантазията ни, в тази посока работим, сподели Димитров. 

До края на този мандат ще имаме първото 100 % мобилно електронно гише в телефона си, сподели заместник-кметът на София по цифровизация, нововъведения и икономическо развиване Генчо Керезов.

Това е един образец по какъв начин със храброст, смелост и доста работа ние можем да създадем този квантов скок във връзка с това по какъв начин може да обслужваме своите жители, добави той и изясни, че четири са електронните услуги в приложението, с които ще се стартира - за промяна на сегашен адрес, промяна на непрекъснат адрес, инспекция на локални налози и такси, и заплащане на локални налози и такси, и това ще бъде готово до края на годината.

Това са малцина, само че доста значими услуги за софиянци, само че по-важното е, че цялата инфраструктура, която стои зад такова приложение, се построява, сподели той. Надявам се, че ще имаме последователност по тази тематика и към този момент от идната година всички други услуги доста елементарно, бързо и комфортно ще могат да се надграждат в него, сподели Керезов. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР