Мобилните оператори все повече наподобяват олигархични структури, заявипред БНР Богомил

...
Мобилните оператори все повече наподобяват олигархични структури, заявипред БНР Богомил
Коментари Харесай

Богомил Николов: Мобилните оператори третират потребителите като крепостници

Мобилните оператори от ден на ден наподобяват олигархични структури, заявипред БНР Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори " по отношение на третото следващо индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

" Този бранш се радва на голям комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да желаете. В последните десетина години виждамеголямо уедряване.Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните малките екрани, и интернет доставчиците. " - уточни той.

" Оставени в подобен законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си разрешат да гълтам съперниците си, а това е най-лошата вест за всички нас. " - добави Николов.

По думете му, най-после на пазара ще останат единствено " трите кита ", които от ден на ден замязват на олигархични структури.

Трите мобилни оператори са билисанкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, посочи Богомил Николов, само че по думите му " такива наказания са една смешка ". Според него глобите би трябвало да са " съответни и възпиращи ".

Не е нужно да има картел, с цел да може малцина съперници на един пазар да вършат едно и също, разяснява той, като добави: картел се потвърждава най-трудно от всички конкурентни нарушавания.

Според Николовспешно би трябвало да се прегледа законодателната рамка, като се стартира от санкциите. По думите му, в случай че те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма правдивост.

На второ място трябвада се прегледа статутът на обязаност, в който всички сме сложени – сегаслед приключването на двете години на контракта посредством юридически хитрини сме принуждавани още веднъж да подпишем, тъй като другояче цената става двойна, акцентира Николов.

България е единствената в Европейски Съюз и една от доста дребното в цяла Европа страни,в които няма виртуални мобилни оператори– такива, които наемат потенциала на съществуващите мрежи. Те биха нараснали конкуренцията. Дори в страна като Русия работят над 20 такива виртуални оператори.

Вероятносттанякой от тях да предлага отворени контракти без обвързващ сроке доста огромна, с цел да може да притегли клиенти, а това трансформира пазара.Конкуренцията е най-хубавото лекарство, изясни Богомил Николов.

В моментанито един от трите оператора не желае да има конкуренция, посочи той.

" Належащи сазаконодателни промени, които първо да върнат малкосправедливост в тези връзки, в които потребителите са крепостници, и второ – да подтикват конкуренцията, с цел да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към моментатрябва да си изразим гнева! " - акцентира Николов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР