Мобилните мрежи от пето поколение, т.нар. 5G се очаква да

...
Мобилните мрежи от пето поколение, т.нар. 5G се очаква да
Коментари Харесай

Нова технология за пренос на данни е 10 пъти по-бърза от 5G

Мобилните мрежи от пето потомство, така наречен 5G се чака да навлезе през 2020 година и дава обещание усъвършенствана съгласуваност и по бърз трансфер на данни. Но какво можем да получим доста по-високи скорости преди 2020 година? Това е тематиката на отчет, изнесен тази седмица на Конференцията ISSCC, извършена в Сан Франциско, Калифорния.

Документът приказва за терахерцов (THz) предавател, създаден от Националния институт по осведомителни и информационни технологии, Panasonic Corporation и Университета Хирошима. Този предавател работи в честотен диапазон от 290 GHz до 315 GHz и е в положение да предава цифрови данни със скорост 105 гигабайта в секунда – това е връзка, чиято скорост е минимум 10 пъти по – висока от тази на 5G мрежите. Трансмитерът употребява честоти, които попадат в неразпределения все още диапазон от 275 GHz до 450 GHz. Т ези честоти би трябвало да бъдат разпределени през 2019 година от Секция Радиокомуникации на Международния телекомуникационен съюз (ITU-R).

Учените са съумели да реализират скоростта, разказана в отчета посредством потребление на квадратурна амплитудна модулация (QAM), което усъвършенства скоростта на безжичната връзка в диапазона 300GHz. Така екипът е съумял да реализира за първи път в историята скорост от над 100 гигабайта в секунда с предавател, основан на интегрална скица.

Повечето съвременни технологии за транспорт на данни, изключително бързите, разчитат на фибро оптика. Тук се разграничава новото откритие от останалите. Тази разработка се доверява напълно на безжична технология, която съумява да накара всичко друго да наподобява мудно.

Минору Фуджишима от департамента по електроника в Университета Хирошима изяснява:

В наши дни нормално приказваме за скорост на трансфер на данни от порядъка на мегабайти в секунда. Аз планувам, че скоро ще приказваме за терабайти в секунда. Това предлага THz безжичната технология. Такива рискови скорости към този момент са лимитирани единствено в някои технологии с оптични нишки. Аз желая да вкарам тези скорости във въздуха и успяхме да създадем най-важната стъпка в тази посока.

Въпреки че технологията показва доста обещаващи скорости, учените към този момент не споделят на какво разстояние може да стане прехвърлянето на данни, а това също има огромно значение.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР