Мобилната автоматична станция (МАС) на Регионалната лаборатория - Плевен към

...
Мобилната автоматична станция (МАС) на Регионалната лаборатория - Плевен към
Коментари Харесай

РИОСВ: Има превишения на нормите за сероводород в Разград

Мобилната автоматизирана станция (МАС) на Регионалната лаборатория - Плевен към Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) регистрира превишения на двете правила по индикатор сероводород при изключителните измервания в Разград. Те са осъществени в интервала от 8 до 28 август, съобщават от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе.

МАС направи непрекъснати измервания за серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и фини прахови частици 10 микрона. Стойностите по тези индикатори са в норма. Допълнително станцията е измервала и стойностите по индикатори сероводород и амоняк. Средночасовата норма (СЧН) за сероводород е била превишена 36 пъти според профилирана разпоредба за качество на атмосферния въздух в обитаемоте места. Нормата за този атмосферен замърсител е 0,005 мг на пространствен метър, като най-високите концентрации от 0.017 мг на пространствен метър са измерени на 17 август в 5:00 ч. и на 18 август в 3:00 часа. Отчетени са и пет превишения с най-висока стойност 0,005 мг на средноденонощната норма за сероводород (СДН) от 0,003 мг на пространствен метър, регистрирани през интервала от 17 до 22 август, показват от екоинспекцията.

 

До края на годината в Разград ще бъдат осъществени още две измервания, защото градът е включен в годишните графици на МАС на Регионалната лаборатория - Русе към Изпълнителна агенция по околна среда за надзор на качеството на атмосферния въздух. Това изключително премерване е вследствие на поетия ангажимент на екоинспекцията пред жителите на Разград и локалната власт по отношение на постъпили голям брой сигнали за неприятни миризми през юли и август. Предстоят непрекъснати и сложни инспекции в града. Резултатите от измерванията ще бъдат предоставени на общината и Регионалната здравна ревизия, допълват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе. 

Относно казуса с неприятните миризми в Разград на 8 септември е планувано взаимно разширено съвещание на непрекъснатите комисии по околна среда и правда и редица държавни органи, имащи отношение, свързани с режима на бедствията по Закона за отбрана от бедствия. На съвещанието се чака всички те да показват своето мнение налице ли са в действителност и правни учредения за оповестяване на бедствено положение в Разград и в общината по отношение на евентуалните замърсявания на въздуха и водата, показва Българска телеграфна агенция.

Заради неприятните миризми, които тормозят жителите на Разград от години, изключително през летните месеци, бяха проведени и няколко протеста. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР