Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху

...
Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху
Коментари Харесай

Бутнаха ветото на Радев, нов антикорупционен орган ще има

Мнозинството в Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. С 146 глуса депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и "Воля " гласоподаваха още веднъж приемането на закона за битката с корупцията.
Единствено от Българска социалистическа партия поддържаха единомислещо ветото на Радев и настояха, че този закон няма да проработи, тъй като е със "сбъркана логичност " и е като че ли изработен, единствено с цел да бъде показан на външните наблюдаващи.
В претекстовете на президента бе записано, че противодействието на корупцията не може да се ограничи единствено до ограниченията, планувани в признатия закон. Според него и конституирането на новия орган и статута на неговите членове не дава безапелационни гаранции за самостоятелност, безпристрастност и отговорност.
По време на дебатите лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова нападна, че няма по какъв начин тези, които ще бъдат разследвани за корупция, да избират ръководителя на новата антикорупционна комисия.
"Няма по какъв начин властта, която ръководи, да си избира тези, които ще я управляват. Затова споделяме, че няма да сработи. Ако този, който краде, назначи този, който го управлява, дали този вторият ще вкара първия в пандиза? ", запита риторично тя.
Нинова настоя и че корупцията е главен проблем за страната и тя бави влизането ни в Шенген.
"Ще пропуснете последния си късмет да коригирате държанието си по битката с корупцията. И не се сърдете, в случай че началото и краят на еврпредседателството се окажат едни и същи. Не ни одобряват в Шенген, не тъй като не сме изпълнили изискванията, а тъй като корупцията продължава да е проблем №1, а ръководещите не се борят с нея, а я прикриват ", настоя алената лидерка.
Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че се радва, че народните представители са стигнали до извода, че има потребност от антикорупционно законодателство. Той бе безапелационен и че по-късно ръководство ГЕРБ ще има още един мандат, а Българска социалистическа партия ще е дълго време в съпротива.
"Когато отчитаме резултатите от председателството и резултатите от 4-годишното ни ръководство, още веднъж ще имаме управнически мандат на ГЕРБ. Затова ще бъдете дълго време в съпротива, трупайте опит като опозиционер ", отговори Цветанов.
Нинова го отвърна, че гласоподавателите са тези, които ще решат кой да ръководи, а не той.
"На идващите избори единствено българският народ ще каже кой ще ръководи. Въздържайте се да говорите от името на България и се ограничавайте до парламентарната група на ГЕРБ ", настоя тя.
Цветанов подсети и че в предишния парламент от левицата са подкрепяли предлагането съставът на антикорупционната комисия да се избира от Народното събрание и запита за какво в този момент алените са трансформирали мнението си.
"След изборите през 2016 година Българска социалистическа партия внезапно промени позицията си. Президентът и Българска социалистическа партия играят в един тим, само че от ГЕРБ сме в тима на България – ще работим за битката против корупцията ", настоя Цветанов.
Шефът на парламентарната група на "Обединените патриоти " Волен Сидеров пък още веднъж прикани да спрем да се "самоубиваме " и да се позоваваме на изявления в непознати медии за корупцията в България.
"Само разсъждаваме какво е корупция. Следобед имам желание да подаря на Жан-Клод Юнкер една хубава ракия. Това ще бъде ли корупция? ", запита националистът.
От Движение за права и свободи също поддържаха новия антикорупционен закон и приканиха да му бъде даден късмет да сработи. А водачът на "Воля " Веселин Марешки съобщи, че от партията му ще гласоподават за новите текстове с вярата да има най-сетне правдивост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР