Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене промени в

...
Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене промени в
Коментари Харесай

На първо четене: Ще има втора инстанция за обжалване на ОВОС

Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене промени в Закона за запазване на околната среда, с които се планува връщане на втората инстанция по делата за обжалване на утвърдена Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, съобщи БНР.

Текстовете бяха оспорени от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Като оттегляне и блокиране на всички инфраструктурни планове от национално значение окачествиха от ГЕРБ предлаганото връщане на втората инстанция за обжалване на оценка по Оценка на въздействието върху околната среда.

Депутатът Младен Шишков разяснява:

"Това значи, че на процедура тези планове за смяна на трасето на автомагистрала "Струма ", в случай че щете, или за препроектиране на автомагистрала "Хемус ", както са декларирани докъм края на 2030 година, ще бъдат изместени в недостижимо бъдеще ".

Депутатът Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи също възрази на отпадането на съкратеното правосъдно обжалване при реализация на значими за обществото обекти:

"Също по този начин да опростяваме и активността на бизнеса, изключително в тази тежка обстановка, а не да се връщаме към ретроградни политики ".

Вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов разяснява, че отпадането на втората инстанция през 2017 година и то единствено за процедури по Оценка на въздействието върху околната среда, е казус, който би трябвало да се приключи:

"И такава процедура може да се окаже доста неприятна ", сподели Сандов.

С признатите на първо четене съществени промени в Закона за запазване на околната среда се цели отпадане на три наказателни процедури против България в бранш "Околна среда " от общо 16.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР