Мнозинството в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие

...
Мнозинството в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие
Коментари Харесай

ЕП одобри махането на наблюдението над България

Мнозинството в комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи не възразява на предлагането на Европейската комисия да бъде прекъснато наблюдението над България по Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Това демонстрираха изявленията в парламентарната комисия на представителите на политическите групи при днешното разискване на последните отчети на Европейска комисия за България и за Румъния. Групата на Европейската национална партия поддържа извода на Европейска комисия, че напредъкът на България е задоволителен и наблюдението би трябвало да бъде прекъснато, съобщи евродепутатът Роберта Мецола. Това демонстрира, че българските управляващи са положили огромни старания, добави тя.

Биргит Зипел от името на социалистите и демократите уточни, че Екологичен потенциал от дълго време упорства за въвеждането на общоевропейско наблюдаване за върховенството на закона. Няма смисъл от наблюдаване на обособени страни. Всички би трябвало да дават отговор по идентични правила. Предложението на Европейска комисия за отпадането на наблюдението за България е положително и го приветстваме, добави Зипел.

Драгош Тудораке (Обнови Европа) поддържа въвеждането на наблюдаване за законността във всички страни от Европейски Съюз. Има потребност от използването на ясни условия, с ясни рекомендации и последствия, разясни той.

Тинеке Стрик (Зелени) също поддържа прекосяването към общоевропейско наблюдаване. Тя изрази единодушие с оценката на Европейска комисия, че Румъния бележи оттегляне по МСП.

Единствена Клер Дейли от името на Европейската обединена левица се възпротиви на предлагането на Европейска комисия наблюдението над България да отпадне. Мога да възразя, че е реализиран резистентен прогрес, сподели тя. По нейните думи в нашата страна се следят тормоз над публицисти, злоупотреби със селскостопански дотации, съмнителна реклама в медиите.

Елена Йончева (БСП) приветства предлагането на Европейска комисия за преустановяване на наблюдението над България, тъй като то не е постигнало упования резултат. Йончева поддържа въвеждането на общо наблюдаване за законността във всички страни от Европейски Съюз. Тя добави, че България е първа по корупция в Европейски Съюз и казусът се задълбочава. По нейните думи у нас медийната независимост в последните 10 години трагично се утежнява. България не трябва да бъде наказвана поради своите политици, съобщи Йончева.

Нейният сътрудник Петър Витанов означи, че последният отчет на Европейска комисия по МСП за България е позитивен. Всички полагахме старания наблюдението да отпадне, тъй като е дискриминационно, доколкото се ползва единствено за две страни. Съществуването на механизма е опрощение да бъдем държани отвън Шенген, добави той.

Илхан Кючюк (ДПС) означи, че на всички места има потребност от наблюдаване на законността. По неговите думи МСП е посочил неефективност и е задълбочил разликите. Според Кючюк, в случай че има всеобщо наблюдаване за законността в Европейски Съюз, ще бъде предотвратявано задействането на член 7 от общностния контракт. По неговите думи отпадането на МСП взема решение огромния политически проблем на ясно разделяне сред Източна и Западна Европа.

Водещият съвещанието евродепутат Емил Радев (ГЕРБ), заместник-председател на парламентарната комисия, изрази цялостна поддръжка за заключенията на Европейска комисия за нашата страна в последния отчет. По неговите думи са били взети поради всички старания на българските институции. Докладите от дълго време изчерпаха позитивния си резултат и в последните години се употребяват като инструмент за политически офанзиви против България и Румъния, добави той и означи, че остава неразбираемо каква е цената на правенето на отчетите и за какво до момента не е било въведено всеобщо наблюдаване в Европейски Съюз. България е изпълнила всички рекомендации на Европейска комисия и най-накрая би трябвало да се постави завършек на наблюдението над нашата страна, чакаме стъпки от Европейска комисия за дефинитивно привършване на процедурата, съобщи Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР