Мнозинството от софиянци оценяват замърсяването на въздуха като един от

...
Мнозинството от софиянци оценяват замърсяването на въздуха като един от
Коментари Харесай


Мнозинството от софиянци оценяват замърсяването на въздуха като един от най-сериозните п

Мнозинството от софиянци правят оценка замърсяването на въздуха като един от най-сериозните проблеми на столицата през последните години и са подготвени да поддържат необятна палитра от ограничения за неговото превъзмогване.

Това демонстрират резултатите от представително за пълнолетното население на София изследване на организация Алфа Рисърч, осъществено в интервала 15-21 януари измежду 800 души по поръчка на Столична община.

Независимо от региона, в който живеят, за 86% от интервюираните има проблем с качеството на въздуха в столицата в избрани дни от годината. Като съществени източници на замърсяване хората сочат автомобилния трафик (51%), отоплението на дърва и въглища (24%) и нерегламентираното горене на боклуци в някои квартали (19%). Макар и субективна, оценката за главните замърсители, възпроизвежда в забележителна степен действителните практики на жителите на града.

Всяко второ домакинство в София - или почти 600 хиляди души употребяват автомобил на практика всекидневно.

Значително по-нисък е делът на семействата, които се отопляват на дърва, въглища или пелети – 9%. Сред тях се открояват най-много ниско доходни групи, заради което и готовността им да подменят отоплителната си система с по-екологична е относително ниска.

Сред обсъжданите през последните седмици вероятни решения на казуса, ТОП 3 ограничения, които жителите са склонни да поддържат, са: уговорката на Столична община за по-често миене на улиците (93%); обезпечаване на безвъзмезден градски превоз в дни с високо замърсяване (92%); въвеждане на зелен билет на цена от 1лв. за целия ден за пътешестване в градския превоз (89%). Силна е поддръжката и за гратис паркиране в буферните паркинги против билет за потребление на градски превоз (87%). Одобрение за тези ограничения показват представителите на всички социално-демографски пластове, без значение от техния обществен и веществен статус. 

По-поляризирано е отношението към рестриктивните по характера си евентуални решения. Така да вземем за пример, затварянето на центъра на София за коли в дни с високо замърсяване се утвърждава от 60%, само че останалите 40% го отхвърлят. Аналогично, 55% утвърждават концепцията за понижаване на времето за паркиране в синя зона от 2 часа на 1 час, против 45%, които му се опълчват. Евентуално нарастване на цената за паркиране в синя зона се посреща с още по-големи запаси и разделя хората в съответствие 50%: 50%.

Аналогична е настройката и на самите водачи: максимален дял от тях (74%) заявяват подготвеност да употребяват буферните паркинги и безвъзмезден или на ниска цена градски превоз в дни с нараснало замърсяване на въздуха. Други 58% биха излезли без автомобила си при съществуване на предварителна информация за идно замърсяване. Почти всеки втори е подготвен да остави автомобила си и да употребява зелен билет за градски превоз от 1лв. в дни на остър проблем със замърсяването. Най-ниско (35%) е утвърждението за възбраната за влизане на коли в региони с нараснало замърсяване и санкции при нарушаването й. 

Поредица от обсъждани цялостни начинания за предварителна защита и решение на казуса със замърсяването получават висока социална поддръжка. 81% е утвърждението за осъществяването на инспекции от КАТ на колите в града, дали дават отговор на екологичните правила и дали са механически изправни. По-поляризирани са мненията за глобите към нарушителите: 43% считат, че те би трябвало да бъдат спирани от придвижване, а 38%, че би трябвало единствено да бъдат глобявани. 69% утвърждават самодейността за въвеждане на стандарти за дървата и въглищата като се продават единствено такива с ниско наличие на пепел и сяра. 60% са положително настроени и към концепцията да се отхвърля първична регистрация на коли, които нямат работеща система за ликвидиране на отработените газове. 54% считат за потребно слагането на стикери, отбелязващи екологичния клас на автомобила и според от това, изборно допускане на колите до избрани зони в дни с високо замърсяване на въздуха.

Наред с упованията към общината, столичани имат ясно схващане и за нуждата от личния си принос – 69% считат, че ежедневното държание на жителите би асъдействало за възстановяване на положението на въздуха в София, против 32% последователи на тезата, че това е напълно отговорност на общината. 

Анализът на данните от изследването демонстрира, че три фактора ще имат основна роля за сполучливото решение на казуса – мотивирането на жителите към по-отговорно държание, методът на използване на плануваните ограничения и действителният резултат, който ще бъде реализиран и открит със средствата на самостоятелен мониторинг. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР