Мнозинството от експертите са категорични, че за лятото страните от

...
Мнозинството от експертите са категорични, че за лятото страните от
Коментари Харесай

Голямото надлъгване в ЕС за плащането на руския газ в рубли започна 


Мнозинството от специалистите са безапелационни, че за лятото страните от Европейския съюз нямат механически метод да заместят повече от една трета от доставките на съветски газ с други източници. С огромни старания и на по-висока цена до края на годината могат да се заместят две трети от съветския газ.

Причините не са комплицирани за схващане. Съоръженията за полутечен газ имат стеснен размер – в Европа, включително Турция, има 29 уреди за доставката му с потенциал от към 245 милиарда куб. м при цялостно натоварване. Изграждането на такова оборудване лишава най-малко 2 години. Танкерите за доставка на полутечен газ са константна големина, т. е. няма по какъв начин внезапно да се усилят доставките. Има и дълготрайни контракти за доставка на полутечен газ, които не могат или мъчно могат да се прекратят и заради това пренасочването на по-големи количества за малко време е невероятно.

Да, допустимо е Германия да не спре трите си настоящи нуклеарни централи. Много от отчасти работещите ТЕЦ-ове в Европейски Съюз се натовариха напълно. Възможно е да се отворят доста от към този момент затворените топлоцентрали. Но това няма по какъв начин да реши напълно казуса, тъй като в доста от производствата технологията е такава, че газът не може да се замести от ток. Освен това газът е суровина в редица производства, като да вземем за пример това на торове. Ето за какво на Европейски Съюз, както и да замести газа като източник на електрическа енергия, ще са му нужни най-малко 300 милиарда куб. м природен газ годишно.

Норвегия от месеци доставя оптималните количества газ, Съединени американски щати също. Само тази година Съединени американски щати обявиха, че ще доставят в допълнение 15 милиарда куб. м газ. На фона на към момента над 500 милиарда куб. м природен газ за последната година, който се използва в Европа, това не е кой знае какъв брой. Като резултат от напъните, потреблението на съветски газ в Европейски Съюз понижа с няколко % и в този момент е към 39%, като доскоро повече от месец е било 41%. А поради доста по-високата цена приходите на Русия от продадения по-малко газ тази зима се удвоиха и това ѝ дава опция да финансира войната. Очевидно е невероятно през идващите месеци, а и до година и половина, Европейски Съюз да мине без съветски газ.

Русия към този момент отстоява позицията, че откриването на сметка в рубли е единственият вероятен метод за доставка на природен газ. Изключения се вършат при по-дългосрочни и към този момент направени предплатени заплащания. До този миг газът е спрян единствено за България и Полша. Полша не е дребен консуматор – тя внася от Русия 10 млр. куб. м. газ годишно. България е на към 90% подвластна от съветския газ, като този % се колебае. Но както се видя, прекъсването на газа за двете страни не довежда до прекъсване на доставките за тях за дълъг интервал. Е, откакто няма от кое място да се достави различен газ, с изключение на съветски и в случай че газ ще продължава да се доставя без проблеми, има две благоприятни условия. Едната е доставките на газ да са от снабдители на други свързани с газопровод страни от Европейски Съюз, които по контракт могат да усилят размерите. Но тези благоприятни условия не са огромни. Втората опция е някои снабдители на съветски газ за членките на Европейски Съюз да са си разкрили сметки в рубли. Не е належащо да го вършат директно – могат да употребяват други компании, отвън Европейски Съюз. Светкавично запълване на спрените количества с доставки от полутечен газ е невероятно.

Италианският министър по енергийната сигурност към този момент съобщи желанието на Италия при сегашните ѝ контракти за доставка да заплаща газа в рубли. Външният министър на Унгария непосредствено сподели, че няма да одобри ограничения на Европейски Съюз, които заплашват сигурността на газовите доставки за страната му. Поне към този момент, европейският енергиен комисар Кадри Симсон твърди, че заплащането на газа в рубли е нарушаване на глобите. Но ръководителят на Европейска комисия преди този момент пък съобщи, че този въпрос занапред се изяснявал. Не единствено Европейска комисия мъчно ще действа без съветски газ, само че и на Русия ще ѝ бъде много мъчно без парите от Европейски Съюз за него. Разликата е, че Европейски Съюз е много разлъчен, а Русия е една. Бързите заместващи доставки на газ за Полша и България и спорните изказвания приказват за това, че започваме да се изправяме пред надхитряне за това, че не се откриват сметки в рубли за заплащане на газ. Ще забележим до каква степен Европейски Съюз ще бъде корав в използването на глобите. Това е и единственият метод Русия да отстъпи.

Веднага се появиха обосновки по какъв начин откриването на сметка в рубли не било нарушаване на глобите, тъй като никоя страна не заплаща за газ. Плащат търговски компании. И комерсиалните компании на процедура не престават да заплащат в долари или в евро по сметка на „ Газпромбанк “ в Швейцария. Доларите или еврото се обменят в рубли по курса на деня на борсата в Москва, само че без присъединяване на тези компании и рублите се превеждат на „ Газпром “. Ето на – комерсиалните компании не правят финансови интервенции в Русия или със глобени банки. Всъщност обменът от твърда валута в рубли става на вътрешния пазар в Русия. Това има значение за поддържане на курса на рублата в Русия. Рублата по никакъв метод не става интернационално платежно средство. Русия можеше да провежда това и без да изисква разните компании да откриват сметки в рубли. Но ангажирането точно доставчиците да откриват сметки в рубли има и известни преимущества за Русия. Защото се вкарват и други правно-технически елементи в смяната на договорите и при обмяната на валутите, които оскъпяват доставките.

Новата система на разплащане основава и известна неустановеност. Но Русия има потребност от тези пари и по тази причина ще доставя газ.

Страните от Европейски Съюз, които имат държавни компании-монополисти, на които не разрешиха да си открият сметки в рубли, просто се обърнаха към медиатори, които доставят съветски газ. От това цената се усилва с към 7-8%. Да, тези медиатори по принцип дават банкови гаранции пред държавните компании – снабдители на газ и носят риска. Но както се означи, рискът Русия да вземе парите и да не достави газ е дребен, тъй като има потребност от парите. Това, че не може да употребява в Европа и Съединени американски щати получените евро и долари, не значи, че не може да ги похарчи в Азия и Африка – там на драго сърце одобряват твърда валута.

Ако ще има единна позиция действително да не се откриват сметки в рубли – да има за безусловно всички снабдители на съветски газ. Ако единствено ще се вкарват спомагателни снабдители на съветски газ, в това число и за България, които ще си откриват сметки в рубли – да не се товарим с ненужно нарастване на газа посредством медиатори.

Да, в средносрочен и в дълготраен проект Европейски Съюз ще заменя съветския газ. Но това е различен въпрос. В същите периоди Русия ще усилва строителството на нови газопроводи към Китай и изобщо към Азия и ще усилва доставката на газ на конкурентни цени. Държави като Китай и Индия и са огромни, и са нуклеарни, и надлежно не са застрашени от съветска инвазия, и са подготвени да си доставят по-евтин съветски газ.

Как стоят нещата с опцията за действителни доставки на неруски газ за България?

Общо взето по същия метод, както в Европа. По гръцката връзка няма да потече газ през юли, тъй като има още работа, проби, правни процедури – ще е шанс да тръгне през есента. И едвам тогава, могат действително да дойдат осезаеми спомагателни количества азерски газ, написа лекс бг.

До България сега полутечен газ може да пристигна единствено през Гърция – от терминала на остров Ревитуса, близо до Атина. Терминалът до Александруполис, в който „ Булгартрансгаз “ има 20%, трябваше да бъде приключен тази година, само че това се отсрочи за 2023 година В Турция има терминали за полутечен газ, само че „ Булгартрансгаз “ няма контракт за междусистемно свързване, макар че за това се водят договаряния от 2009 година Турция е страна, която доста прецизно гледа единствено своите – и съответни, и стратегически ползи. Теоретична опция има за импорт на полутечен газ през терминала на остров Кърк в Хърватия – през Сърбия.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР