Мнозинството от българските шофьори са склонни да не разпознават собствените

...
Мнозинството от българските шофьори са склонни да не разпознават собствените
Коментари Харесай

Българският шофьор вижда нарушенията на другите, но не признава своите

Мнозинството от българските водачи са склонни да не разпознават личните си рискови дейности зад кормилото и въобще да подценяват рисковите обстановки зад кормилото . Изводът е изработен на база първото национално представително изследване Индекс на безвредно шофиране SDIndex - Safe Drive Index , извършено през април месец измежду 1000 дейни водачи на леки и лекотоварни коли на възраст сред 18 и 75 години.

Изследването е извършено по метода на директното изявление и анкета в дома на респондента . Най-общо показателят за безвредно шофиране съставлява самокритика на рисковите обстановки , в които водачите попадат.

Според данни на Европейска комисия 93% от случаите на произшествия в Европа са разследване на човешка неточност . SDIndex е основан на оценка на 50 общоприети обстановки зад кормилото, които са групирани в три категории:

Пропуски - най-често дейности, които не се случват като планувани, или са резултат от заплеснатост или неспособност да си спомним нещо;

Грешките са резултат от най-много от непознаване на разпоредбите, липса на умения и знания;

Нарушенията се дефинират като предумишлено или несъзнателно нарушение на законовите правила.

Ситуациите са оценени на база въпросник със канара от 0 до 5 - където нулата е обстановка, която не се е случвала, а 5 - обстановка, която се случва непрестанно .

 Много разновидности бавят системата
Много разновидности бавят системата " бонус-малус " при застраховките

Обществено разискване ще бъде инициирано през месец септември тази година

Изследването демонстрира, че най-често срещаните рискови дейности по българските пътища са :

Превишаване на разрешената скорост, определяно като " несъзнателно " - това се показва от 71% от анкетираните;

Неправилно обмисляне на маршрута и попадане в запушване - 56% ;

55% от водачите означават, че късно са забелязали, че транспортното средство начело е понижило скоростта си, което води до внезапно натискане на спирачките;

Според резултатите от изследването може да се направи изводът, че като цяло българските водачи имат еднакъв брой обстановки на пропуски и нарушавания и малко повече обстановки, в които позволяват неточности.

 Добросъвестните водачи двойно наградени с
Добросъвестните водачи двойно наградени с " бонус-малус " система следващата година

Колко тъкмо ще нарастне застраховката на нередовните водачи, направили фрапантни нарушавания на пътя, е рано да се каже

Изводът, който акцентират откривателите, че са нужни ограничения за повишение на уменията и познанията на участниците в придвижването . Стойността на националния Индекс за безвредно шофиране е 89.6 при оптималната стойност 100 (най-безопасно шофиране). Данните демонстрират, че като високорискови се самоопределят едвам 9% от водачите те са с показател от 25 до 74;

31% имат междинни индикатори с показател сред 74 и 90, а 64% се самооценяват като нискорискови .

Интересното е, че болшинството от водачите правят оценка личния си метод на шофиране като нерисков , а този на останалите участници като рисков. Голямото разминаване сред самооценката на личното държание и оценката на държанието на останалите водачи може да е индикация, че болшинството от българските водачи са склонни да не разпознават личните си рискови дейности зад кормилото и да подценяват рисковите обстановки .

Основните фактори, които дефинират държанието на водачите на пътя, са образованието, местоживеенето, стажът и годишният пробег на лидера и мощността на автомобила . Висшистите са по-склонни да поемат опасности , в София нискорисковите водачи са едвам 27%, при приблизително 60% за страната. Шофьорите със стаж сред 4 и 10 години са по-склонни да поемат опасности от лица с повече стаж зад кормилото , най-рискови са водачите с минимален пробег 2-5 хиляди км годишно и максимален пробег над 50 хиляди километра.

Яна Спасова, шеф на консултантска изследователска организация " Експлика " показа резултатите от проучването.

Индексът на безвредно шофиране е основан на въпросник , създаден от американския професор Джеймс Ризън като методология за оценка на човешките неточности в авиационната промишленост.

Данните демонстрира, че българинът има доста висока самокритика за личното си държание и реакции на пътя, а самоувереността води до подценяване на рисковите обстановки.

Добрата вест е, че релативно малко хора са склонни към експанзия на пътя . Изследването потвърждава, статистически, че няма взаимозависимост сред пола и държанието на пътя . Жените и мъжете реагират по идентичен метод.

Предстои на 1-ви юли стартирането на SDIndex Quiz - тестов вид, в който всеки ще може да дефинира своя показател .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР