“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина е

...
“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина е
Коментари Харесай

Политолог по Дарик: Смесеното гласуване е най-лошият сценарий

“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина е сигнал, че огромна част от партиите се готвят за избори. Връщането на хартиената бюлетина е връщане обратно на процедура в изборния развой, тъй като през последните години сме очевидци по какъв начин от избори на избори се трансформира изборната технология. Предимството на машинното гласоподаване беше, че то ограничи до най-малко брой на невалидните бюлетини и даде опция да бъдат прекъснати практиките на манипулиран избор. Това е една от аргументите да се гласоподава за връщането на хартиените бюлетини. ”

Това съобщи в предаването “Кой приказва ” по Дарик радио политологът Милен Любенов.

“При Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи има едно схващане, че някакъв % от хората не отиват да гласоподават заради боязън от машината. Винаги, когато се пипа изборния кодекс от партиите с концепцията да завоюват, това се обръща против тях. Най-лошото, което може да е случи е система с два вида гласуване- хартиено и машинно. Защото това допуска два вида организация на изборния развой, допуска извънредно капацитетна изборна администрация и централен орган за осъществяване на изборите, който да дава отговор на условията за две системи на гласоподаване, който ние нямаме ”, сподели политологът Тодор Славеев.

“Най-важното нещо при изборите е доверието. Да знаем, че гласът ти е регистриран вярно. Политическите партии обаче вършат всичко допустимо да задълбочат тази серпантина на ниско доверие. Това гласоподаване не беше изненада. Още на предизборната акция тези партии обявиха, че ще поддържат разбъркан вид гласуван ”, добави той.

“Партиите, които поддържаха изпращането на оръжие за Украйна го бяха декларирали още по време на акцията, тъй че изненади нямаше. Българска социалистическа партия в предходния парламент бе главното затруднение. Какво оръжие ще изпрати страната, зависи от служебното държавно управление. Най-важното освен това гласоподаване е, че най-сетне Народното събрание подхваща такава стъпка, тъй като доста месеци минаха от началото на войната и България остана една от дребното страни, наред с Унгария, която не изпрати военна помощ на Украйна ”, означи Любенов.

“Важно е ясно да кажем коя е страната-агресор и коя е страната-жертва, а на жертвите се оказва помощ. При гласуването забавна беше рокадата на Стефан Янев. Той се пробва да направи крачка към някои партии с това си решение ”, сподели Славеев.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР