Мнозинството българи - 55%, смятат, че нови предсрочни избори не

...
Мнозинството българи - 55%, смятат, че нови предсрочни избори не
Коментари Харесай

ГЕРБ запазва преднината си въпреки скандалите

Мнозинството българи - 55%, считат, че нови предварителни избори не са нужни, а под една четвърт - 23%, са на противоположното мнение.

Това демонстрират данните от проучване на организация "Тренд ", извършено сред 10 и 18 януари, по поръчка на в. "24 часа ".

Основната част от тези, които считат, че е нужен предварителен избор, идват от редиците на симпатизантите на Българска социалистическа партия, само че даже и те не са безапелационни в мнението си – единствено половината от тях показват позиция за нови предварителни парламентарни избори.

ГЕРБ резервира мястото си на първа политическа мощ с преднина от 3,5% пред главния си конкурент Българска социалистическа партия, сочат още резултатите от изследването. Управляващите получават 21,8% доверие, до момента в който опозицията събира - 18,8 на 100.

Движение за права и свободи и Обединени патриоти се употребяват със сходна поддръжка, като разликата сред двете обединения е по-малко от 1% - 6,1 против 5,3 на 100. Трудно може да се дават безапелационни оценки в действителна изборна обстановка коя от двете политически сили ще заеме трета позиция, разясняват социолозите.

При опазване на тези равнища на социална поддръжка, за „ Воля “ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно заседание.

От извънпарламентарните политически сили Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%.

Не се регистрира основна динамичност и при „ Да, България “ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък заявяват, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска позитивна оценка за работата си (24%), до момента в който 63% дават негативна оценка.

35% от пълнолетните български жители дават позитивна оценка на работата на държавното управление. Основната част от позитивно настроените са последователите на ГЕРБ, които са съвсем единомислещи в положителните си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, само че все пак съвсем две трети от тях поддържат поддръжката си за държавното управление.

Не се регистрира и динамичност в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават позитивна оценка за нея, а една пета – негативна, разясняват още социолозите.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР