Мнозинството американци считат, че поддържниците на републиканците не са разколебани

...
Мнозинството американци считат, че поддържниците на републиканците не са разколебани
Коментари Харесай

Shanthi Rexaline: Трябва ли Тръмп да бъде допуснат до първичните избори?

Мнозинството американци смятат, че поддържниците на републиканците не са разколебани след протестите на 6 януари 2021 година, сочи ново допитване

В събота, на третата годишнина след протестите на Капитолийския рид на 6 януари 2021 година, резултатите от социологическо изследване демонстрират, че американците от ден на ден се стремят да слагат неприятния случай в огледалото за назад виждане.

Какво стана? Мнозинството американците смятат, че името на Доналд Тръмп би трябвало да попада в изборните описи на щатите, съгласно ново изследване на CBS News/YouGov. От интервюираните, 54% са подкрепили Тръмп, до момента в който 46% желаят името му да бъде заличено.

Проучването е извършено измежду 2157 пълнолетни американци, интервюирани сред 3 и 5 януари 2024 година Около 90% от републиканците и 56% от самостоятелните желаят някогашния президент да остане в описите, същото считат и 19% от демократите. Подкрепата за Тръмп е изразена по-силно измежду мъжете и хората на възраст над 30 години.

Въпреки това, последствията от изборите през 2020 година не дават толкоз огромни очаквания за мирна промяна през 2024 година Според допитването, процентът на хората, които считат, че губещата страна ще одобри резултата от президентски избори по кротичък път, е единствено малко по-висок от тези, които считат противоположното: съотношението е 51% към 49%.

Процентът на хората, които на изборите през 2020 година смятаха, че Джо Байдън е законен победител, бе 61%, останалите не го одобриха за законен. Анкетите тогава бяха най-вече по партийна линия, като 93% от демократите смятаха Байдън за законен, същото одобриха и 29% от републиканците, до момента в който при самостоятелните процентът бе 62%.



Днес, множеството американци декларират, че демокрацията и върховенството на закона са застрашени. Около 70% от интервюираните се усещат доста или ненапълно застрашени, а едвам 30% дават отговор, че се усещат сигурни или ненапълно сигурни.

Що се отнася до дейностите, подхванати против смутителите, които нахлуха в Капитолия на Съединени американски щати, 22% декларират, че ги утвърждават, до момента в който 78% показват отрицание. CBS News означи, че неодобрението на размириците в средите на републиканците е намаляло от съвсем половината през 2020г. до единствено 32% през днешния ден.

Защо този въпрос е значим? Искането за изтриване на Тръмп от изборните описи произтича от аргумента, че някогашният президент подстрекавал към протест. А това съставлява нарушаване на раздел 3 от 14-та корекция на Конституцията, който гласи, че никой не може да заема обществена служба, в случай че е взел участие в бунтове [срещу властта].

Колорадо и Мейн бяха щатите, които взеха решение да заличат Тръмп от описите, само че в Калифорния и Мичиган взеха решение да го оставят, макар правните провокации и натиска от страна на демократите.

Върховният съд на Съединени американски щати съобщи в петък, че ще реши дали Тръмп би трябвало да бъде премахнат на съображение присъединяване в подривна активност по време на избори. Върховният съд би трябвало да се произнесе по решението на Върховния съд на Колорадо и разгласи, че ще се произнесе бързо, като се има поради, че първичните избори в щата са планувани за 23 януари.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР