Мнозина смятат Алберт Айнщайн за един от най-интелигентните хора в

...
Мнозина смятат Алберт Айнщайн за един от най-интелигентните хора в
Коментари Харесай

Писмо на Алберт Айнщайн до жена му: идиотизмът на един гений

Мнозина считат Алберт Айнщайн за един от най-интелигентните хора в историята. И малко на брой, в случай че има такива, имат достойнството да видят името си обвързвано с понятието „ талантливост “ толкоз, колкото Айнщайн. Може би е бил талант...
И доколкото знам, той може да е бил и най-интелигентният човек на земята (съмнявам се, само че кой знае...). Но той също е идеалният образец, че няма такова нещо като всеопределящ, изчерпателен разсъдък. Всъщност, колкото Айнщайн е бил интелигентен с числата и нереалните разсъждения, толкоз е бил слаб както в обществената, по този начин и в прочувствената просветеност.
И когато става дума за връзки, Айнщайн е бил много невежествен и нетърпелив. Нека да погледнем писмото му до първата му жена Милева Марич, откакто връзките им се разпадат и се стига до разлъка. Айнщайн написа това писмо с условия и условия към брачната половинка си, които в случай че тя извърши, той може и да остане под един покрив с нея.

Условията

А. Трябва постоянно да си сигурна:1. че облеклата ми са изпрани, поддържат се добре и постоянно са подготвени за употреба;2. че ще получавам постоянно трите си хранения в стаята си;3. че спалнята и кабинетът ми се поддържат подредени и че нещата върху и в бюрото ми в никакъв случай не се пипат.
Б. Ще се откажеш от всички персонални връзки с мен, в случай че те не се налагт по обществени аргументи.По-конкретно - ще се откажеш от моето:1. седене у дома с теб;2. излизане или пътешестване с теб.
В. Ще спазваш следните точки в връзките си с мен:1. няма да очакваш никаква непосредственост от мен, нито ще ме упрекваш по някакъв начин;2. ще спреш да приказваш с мен, в случай че го поискам;3. незабавно ще напуснеш спалнята или кабинета ми без митинги, в случай че го желая.Г. Ще се ангажираш да не ми уронваш престижа и да не ме омаловажаваш пред нашите деца - нито с думи, нито с държание.... "
Когато за първи път прочетох това писмо, имах няколко разнообразни реакции едновременно.Отначало желаех да се дръзвам на чистата нелепост и доверчивост: има ли жена или човешко създание, което с наслада ще се съобрази с този звук?И въпреки всичко кой изпраща писмо до индивида, с който е в сантиментална връзка, вместо да беседва с него?Но също по този начин изпитах страдание към него, задето толкоз малко схваща от човешката логика на психиката. И, несъмнено, ми стана мъчително за нея, че има подобен брачен партньор.Не знам повече детайлности, само че от това писмо не е мъчно да се допусна, че това е била дисфункционална връзка. Вероятно даже в нея е участвало домашно принуждение.Най-ужасяващото е, че Айнщайн въобще не е допускал, че поставените от него условия могат да имат противоположен резултат, в противен случай, той е бил уверен, че тези " условия " ще оправят връзките му.

Очевидно Айнщайн е знаел малко за хората, дамите и връзките

Поне не е страдал доста поради това. Той е осъзнавал, че общуването с хората не му е най-силната страна и е обичал да прекарва самичък по-голямата част от времето.Това ме кара да мисля, че Айнщайн може да е бил интроверт и избягващ съществени връзки, в случай че квалифицираме стила му в основаване на връзки.Но да се върнем назад към историята.Каква е била реакцията на брачната половинка на Айнщайн? Какво мислите, че е направила жена му?Тя се е развела с него малко по-късно, несъмнено. (Въпреки, че в началото Милева се съгласява да съблюдава изискванията, единствено мир да има - бел.ред) И като гледаме това писмо, можем ли да я виним?Сега може да си помислите: „ Ех, ами заслужено е, не мисля, че той наистана е желал да остане в тази връзка по този начин или другояче, тъй че евентуално е бил удовлетворен от резултата “.Е, тя пък му взе децата въпреки всичко и... много пари. Не мисля, че Айнщайн би трябвало да е бил прекомерно удовлетворен от това.Така че даже чисто от невъзмутима, рационална позиция, това писмо е било тъп ход.

Научен урок?

За мен тази история демонстрира, че евентуално е правилно, че прочувствената просветеност приказва за индивида доста повече от неговото IQ, когато става въпрос за живот, който е сполучлив от всички гледни точки.Но персонално аз не бих сложил въпроса по този метод: IQ против EI.Това е детска игра и просто би трябвало да работим и върху двете.Въпреки това, в случай че би трябвало да изберете един приоритет, науката наподобява е безапелационна: взаимоотношенията са най-важният съставен елемент, когато става въпрос за задоволство и благополучие.Така че моят урок е, че би трябвало да го създадем приоритет в развиването на нашите обществени умения и прочувствена просветеност.И несъмнено, внимавайте за кого се омъжвате: това може да е най-сериозното ви решение от всички.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР