Мнозина не си дават сметка за пътя, който са изминали

...
Мнозина не си дават сметка за пътя, който са изминали
Коментари Харесай

Големият провал на Андре Ситроен, който промени завинаги света на автомобилите

Мнозина не си дават сметка за пътя, който са минали движимостите ни от чертожната дъска до рафта в магазина. За да се трансформира една концепция в действителност, тя минава през симулации и проби, които следва да отговорят на серия въпроси. Неизвестностите в предпроизводствения интервал включват: успеваемост, сигурност, произвеждане, софтуерни решения, продажби и така нататък Колкото по-силно контролирана е съответната област, толкоз по-детайлни и продължителни са предпроизводствените изследвания.

И целият този развой не е безвъзмезден.

От друга страна, постоянно по време на създаването на продукта концепцията остава единствено на хартия, а изхарчените средства остават без възвръщаемост.

Според последния отчет на Европейската комисия оповестен на 17 декември 2018 г, 2500 компании в международен мащаб са похарчили 736 милиарда евро за развойна активност през 2017 година Именно тези високи разноски са тласнали не една или две компании към банкрута.

 488px-AndreCitroen

Андре Ситроен

Компанията е учредена от Андре Ситроен през 1919 година, като при започване на 30-те години става четвъртият по величина производител в света. Самият Андре Ситроен е роден през 1878 година в Париж. Още в ранна детска възраст, той е мощно впечатлен от работата на Жул Верн и градежа на Айфеловата кула за Световното ревю в Париж през 1889 година

Това го въодушевява и той взема решение да стане инженер. Завършва Парижката политехника през 1900 година и още същата година пътува до родината на майка си – Полша.

По време на това пътешестване, той вижда в една дърводелска работилница по какъв начин майсторът употребява в работата си зъбни колела, които са с формата на рибена кост. Тази конструкция прави предавката по-тиха и по-ефективна. Прозорливият Ситроен изплаща патента за малко пари. По-късно доразвива концепцията и след това патентова употребяваните и до ден сегашен двойни спирални зъбни колела. Тази конструкция остава запазена марка за Ситроен, която даже става емблема на колите на компанията.

 Engrenages_-_85.488_-

Зъбните колела, които въодушевяват емблемата на Citroën

Кариерата на Андре Ситроен продължава във към този момент от дълго време несъществуващия автопроизводител Mors. По време на Първата международна война компанията се занимава с произвеждане на оръжие. След края на войната Ситроен към този момент е придобил достатъчните знания и умения, с цел да сътвори и своята лична компания.

Още преди този момент той е наясно какво би трябвало да направи с цел да има сполучлив бизнес в автомобилната промишленост. Подобно на Хенри Форд, Ситроен приема философията, че в следвоенния интервал е нужна лека и здрава кола, създавана в огромни количества с цел да се реализира ниска цена (което, на собствен ред, да я направи елементарно продаваема).

През май 1919 година Citroën показва първия си модел (Туре А) в шоурум на Шанз-Елизе 42. На същия този адрес, 100 години по-късно, към момента се намира магазин на френския производител.

През идващите няколко години компанията се уголемява. Освен с леките си коли, Citroën жъне триумф и с товарни коли, от които поръчки прави даже американската войска.

През 1925 година Андре Ситроен взема решение да отдаде респект на своето ентусиазъм – Айфеловата кула. Върху признакът на френската столица е конфигуриран светещ надпис Citroën благодарение на 250 000 крушки и 600 км кабели. Това е вписано като най-голямата външна реклама в Книгата за върхове на Гинес. Надписът стои там до 1934 година Същата тази година, компанията претърпява първия си огромен трус.

Няколко години по-рано е обещано началото на създаването на нов модел Citroën, носещ името Traction Avant (от фр. език – предно предаване). Нещо повече – подготвяният автомобил е безспорен пионер в три основни характерности, които се употребяват и до ден сегашен: структура вид монокок, предно предаване и без значение окачване на всички колела.

 640px-Zeppelin-Lindau_(Do)_D.I

Zeppelin D.I. – първият сериен аероплан с монокок кабина

Какво значи това? В продължение на десетилетия колите са имали структура, сходна на концепцията на Ford Model Т – шаси (стоманена рамка), на която се инсталира цялата механика и купето. Конструкцията вид монокок е взаимствана от самолетостроенето, съчетава в една „ черупка “ купе и шаси, вследствие на което колите са по-евтини за направа, по-практични и по-комфортни. Поради тази причина колите през днешния ден наподобяват повече на Traction Avant, в сравнение с Ford Model Т.

На фона на създаването на Traction Avant, Андре Ситроен планува разширение на индустриалните мощности 4 пъти. Амбициозният проект е задвижен през март 1933 година, когато фабриката е съборена. През април градежът на новата стартира, а в края на август е приключен.

Ситроен подвига тържество по този мотив. В празното хале са поканени близо 6000 души, главно търговци. Този жест от негова страна се пояснява като липса на връзка с действителността. Следващите месеци стават конкуренция с времето, с цел да се приключи създаването на автомобила и да се оборудва произвеждане, преди вложителите да изгубят цялото си самообладание.

Самият Traction Avant е посрещнат добре на пазара. Бързото създаване на модела, новата фабриката и огромните маркетингови старания, са прекомерно огромни вложения, с цел да бъдат направени едновременно.

През декември 1934 година, макар финансовата помощ от страна на компанията Michelin, Ситроен подава документи за оповестяване в неплатежоспособност.

По молба на френското държавно управление най-големият заемодател на Citroën, става негов главен акционер. Така на мястото на Андре Ситроен застава Пиер Мишлен (син на Едуар Мишлен). По-късно, през 1935 година, създателят Андре Ситроен умира от рак на стомаха. Неговата компания обаче оцелява и просперира.

 640px-ACitroen-Grab

Надгробният камък на Андре Ситроен в Париж

Иновациите в Citroën не свършват с края на ерата на Андре Ситроен. По-късно Citroën става пионер в още доста нововъведения: хидропневматично самонивелиращо се окачване, въртящи се в завой предни фарове, дискови спирачки (такива каквито ги познаваме днес), смисъла на аеродинамика, датчик за дъжд, адаптивни фарове, пълно-активно окачване, товарен бус с предно предаване, адаптивен волан, хед-ъп екран и други

 962px-Tractionfr02

Citroën Traction Avant

Дали рискът, който Андре Ситроен е поел, си е коствал? Фактите приказват сами: създадени са над 750 000 броя, търсена е от колекционери на типичен коли, и най-важното – всеки автомобил през днешния ден си наподобява с Traction Avant повече от който и да е било различен модел от това време.

Както е споделил Д-р Алберт Сент-Дьорди, откривателя на витамин С: „ Иновацията е да виждаш това, което всеки е видял, и да мислиш това, което никой различен не е мислил. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР