Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали отбелязва днес своя

...
Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали отбелязва днес своя
Коментари Харесай

Кърджалийската болница с 90-годишен юбилей

Многопрофилната болница „ Д-р Атанас Дафовски “ в Кърджали отбелязва през днешния ден своя 90-годишен празник. Стотици медици са се грижили през този интервал за здравето на популацията в района.

В 14:30 ч ще бъде намерено обновеното поделение по ортопедия и травматология, осъвременено и отговарящо на европейските стандарти. Средствата са обезпечени от Министерството на здравеопазването и от локалния бизнес. Очаква се на тържествата да участват министърът на опазването на здравето и ръководители на лечебни заведения от района и прилежащи области.

Първата болница в града е открита през април 1932 година, а строителството на постройката стартира след първа копка на 18 март 1928 година Първият назначен шеф на лечебното заведение е доктор Димо Чолаков. Тогава болничното заведение разполага единствено с 20 кревати, сестра и двама лекари.

В интервала от 1945 година до 1950 година се обособяват отделението по акушерство и гинекология, както и детското и вътрешното отделения.

През 1955 година е направена първата копка на новата болница, където през днешния ден се обитава АГ отделението. След това се обособяват хирургично поделение с операционна зала, очно, УНГ, кожно-венерологично, нервно и ревмокардиологично отделения.

През 1959 година Кърджали е разгласен за областен център и болничното заведение става окръжна. Разширяват се поликлиничната и стационарната активност. Главен доктор става доктор Атанас Дафовски. Той е основател на лечебната помощ в кърджалийската болница, както и на актуалната база на опазването на здравето в града.

Днешната 10-етажна постройка на регионалната болница стартира да се строи през януари 1971 година, а откриването й е на 29 април 1977 година От 1999 година лечебното заведение носи името на доктор Атанас Дафовски. Настоящият шеф на болничното заведение доктор Тодор Черкезов пък поема управлението преди 20 години – през април 2002 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР