Многолюдни протести, сблъсъци с полицията, масово изкупуване на самолетни билети

...
Многолюдни протести, сблъсъци с полицията, масово изкупуване на самолетни билети
Коментари Харесай

Русия след мобилизацията: Разпродадени билети и стотици задържани на масовите протести

Многолюдни митинги, конфликти с полицията, всеобщо изкупуване на самолетни билети към прилежащите страни: по този начин наподобява Русия, откакто президентът Путин разгласи частична готовност през вчерашния ден, написа.

Частичната военна готовност, оповестена от съветския президент Владимир Путин, провокира трескаво изкупуване на самолетни билети от Русия за чужбина. Според съветския портал за самолетни билети Aviasales всички директни полети до прилежащите на Русия някогашни руски републики - Армения, Грузия, Азербайджан и Казахстан - са били разпродадени. 

Самолетните билети към околните страни свършиха

Билети няма и за полетите до Истанбул и Белград в идващите няколко дни. Проверка в Гугъл Trends демонстрират, че търсенията в мрежата за основни думи и изречения като " билети ", " аероплан "  и " по какъв начин да напусна Русия "  са се нараснали неведнъж. Завишен е и трафикът на границата с Финландия, заяви финландската полиция, само че обстановката е под надзор.

Междувременно се появи информация, че Руските железници и самолетната компания " Аерофлот "  са прекратили продажбата на билети на мъже на възраст сред 18 и 65 години.

Според съветския министър на защитата Сергей Шойгу оповестената частична готовност сега ще обхване 300 хиляди резервисти с опит в армията. Като цяло обаче Русия разполага с мобилизационен потенциал от 25 милиона души. 

Над 1350 арестувани в Русия

Изявлението на Путин провокира вълна от митинги в Русия. Към сряда вечерта правозащитният портал OVD към този момент беше отчел над 1350 арестувани в 38 града в страната. Само в Санкт Петербург задържаните са 556, в Москва - над 500.
 

— DW на русском (@dw_russian)

В столицата стачкуващите скандираха " Не на войната! "  и " Русия без Путин! ". Клипове и фотоси в обществените мрежи демонстрират по какъв начин служителите на реда задържат протестиращите и ги вкарват в бусове. " Страхувам се за себе си и за брат ми, който е на 25 години и е отбил военната си работа ", сподели един от стачкуващите пред публицисти от Агенция Франс Прес, " той може да бъде мобилизиран ".

  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР