Многократни изследвания на Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа установиха работа

...
Многократни изследвания на Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа установиха работа
Коментари Харесай

Равносметка преди 15 септември: Учителите често работят извънредно, това не се отчита и не се плаща

Многократни проучвания на Синдикат „ Образование “ към КТ " Подкрепа " откриха работа на учители и шефове доста над откритата кодексна норма от 40 часа, като някои сътрудници минават психическата преграда от 60 часа. Това се споделя в позиция на синдиката.

``
реклама

По информация от просветителните институции, шефовете работят всеки ден не по-малко от 2 часа над открития работен ден от 8 часа. Разбира се това не се регистрира сумарно и не се заплаща или компенсира. Това се постанова заради брутално увеличените административни процеси, с които са натоварени просветителните институции.
Учителите работят прекомерно постоянно над откритата от закона норма и това е към този момент одобрен отрицателен резултат, който отблъсква младите учители, които са пробвали да стартират учителската специалност.
Всички олимпиади и надпревари в съответните кръгове, одобрени от министъра на МОН /От декември до март/ се организират в съботни и неделни дни, а нормално не се заплащат или компенсират. 
Извънреден труд се явяват и ежедневните срещи с родители, които наложително се случват от 17 до 20 часа, което натоварва учителя с оставане в образователното заведение до късни доби. Българските родители, за разлика от практиките в европейските просветителни системи, надалеч не са подготвени да дойдат в учебно заведение в границите на работното време на учителя, а го вършат във време, което те самите си дефинират. Много родители даже отхвърлят контакта с педагогическите експерти, а новият учебен закон не е дал механизъм на педагогическите експерти да задължат недобросъвестните родители. Често учители и шефове беседват с родители през нощните часове.
Подобна е обстановката по време на външни оценения и матури, при които десетки хиляди учители, като квестори и длъжностни лица би трябвало бъдат в учебните заведения в седем, което значи, че работния им ден стартира в пет сутринта. Това, несъмнено отново не се заплаща или възмездява по никакъв метод.
Друг ексклузивен труд полаган от учителите е по време на дежурство в коридора и учебните дворове. Този труд, като се изключи че е нетипичен, лишава педагога от съществени физически потребности и прави учителската специалност непривлекателна за голяма част от дипломираните експерти.
Най-вредният резултат на изключителния труд при учителите е бърнаут синдромът, който при учителите е доста мощно изразен.
Синдикат „ Образование “ ще взе участие в национално проучване за диагностика на бърнаут синдрома при педагогическите експерти. В това проучване ще се изследва въздействието на демографските фактори, факторите на професионалната, фамилната и обществената среда върху появяването на бърнаут синдром. Резултатите от това национално проучване ще се употребяват от българските синдикати и МОН са основаване на изчезналата просветителна политика за компенсиране на труда на учителя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР