Многохиляден протест се проведе в събота в албанската столица Тирана.

...
Многохиляден протест се проведе в събота в албанската столица Тирана.
Коментари Харесай

Сблъсъци на многохиляден протест в Албания

Многохиляден митинг се организира в събота в албанската столица Тирана. За следващ път през последните месеци стачкуващите желаеха оставката на държавното управление на премиера Еди Рама.

Протестиращите хвърлиха " коктейли Молотов " в централата на албанското държавно управление, полицията отговори със сълзотворен газ.

Най-малко 1500 чиновници са охранявали постройката.

Лидерът на опозицията Люлзим Баша изнесе тирада пред своите поддръжници.

Баша и неговата Демократическа партия напуснаха Народното събрание през февруари, като упрекнаха албанските управляващи в машинация на изборите през 2017 година.

Оттогава опозицията провежда митинги, като упорства за оставката на министър-председателя Еди Рама и на преходно държавно управление, което ще подсигурява провеждането на свободни и почтени избори.

Демократическата партия към този момент разгласи, че ще бойкотира локалните избори, които би трябвало да се проведат на 30 юни. Рама, който отхвърля да се отдръпна, упорства, че гласуването ще се организира без опозицията.

Европейски Съюз и Съединени американски щати поддържат Рама като законен министър председател и приканват опозицията да се въздържа от принуждение по време на митинги и да се върне в Народното събрание.

Остават по-малко от два месеца, преди държавите-членки на Европейския съюз да решат дали Албания и Северна Македония са подготвени за започване на договарянията за участие в Съюза. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР