Многофункционална детска площадка в Дневния център за деца и/или младежи

...
Многофункционална детска площадка в Дневния център за деца и/или младежи
Коментари Харесай

Откриха многофункционална детска площадка за деца с увреждания в Русе

Многофункционална детска площадка в Дневния център за деца и/или младежи с увреждания „ Милосърдие “ към Русенската католическа организация „ Каритас “ бе открита през днешния ден.

На събитието участва и регионалният шеф Анатоли Станев. „ Благодаря на тези, които обезпечават материалното и дават средства да се реализират сходни самодейност. Благодаря и на всички работещи тук, които дават цялата си душа и сърце “, сподели той. Станев означи смисъла на сходно оборудване за града, защото децата към този момент разполагат със свое приветливо пространство, в което не се постановат правила и ограничавания. „ За страдание не на всички места по другите площадки децата с разнообразни болести са одобрявани от своите връстници и най-много от родителите на другите деца “, добави още регионалният шеф. Той подари на децата и няколко пъзела и конструктора, които биха били от изгода в ежедневната работа с тях.

Площадката включва голям брой уреди за игра навън, налични за деца с увреждания. Сред тях са въртележка, пързалка, катерушка, люлки, а също и ъгъл със занимателни игри. Всъщност площадката е построена още преди две години със съдействието на „ АС-СТРОЙ “, само че заради Ковид-пандемията нейното разкриване е било отсрочено. Домакин на събитието бе изпълнителният шеф на „ Каритас “ за Русе Стефан Марков. Той напомни по какъв начин се е развивал през годините дневният център, като неговото начало е било сложено през далечната 1998 година, като един от стоте папски планове на Св. Йоан Павел II по целия свят. През 2010-а е бил направена цялостна рехабилитация на постройката, намираща се ул. „ Байкал “, като той е включвал цялостен ремонт на покрива, създаване на асансьор и замяна на дограмата. Най-важното обаче по думите на Марков е, че няма и не е имало текучество в екипа. В центъра всекидневно се грижат за 34 деца от 2 до 18-годишна възраст, страдащи най-вече от аутизъм, само че има и такива с детска церебрална парализа, умствена назадничавост и други разнообразни синдроми. С тях работят експерти от всевъзможен набор – обществени служащи, психолози, педагози и доста други. Не са малко и доброволците, както и студентите, които избират да оказват помощ в центъра. Бъдещата посока за развиване на центъра е работата с родителите и по-тясното съдействието с тях. Сред останалите положителни вести е, че залата за кинезитерапия също е актуализирана и разполага с нови придобивки като бягаща пътека, велоергометър, кростренажор и батут. Новости има и в мултисензорната стая. Ремонтирана е и хидромасажната вана, която има основно значение за развиването на децата.

Сред гостите на събитието бяха още Никополския свещеник монсеньор Страхил Каваленов, кметът Пенчо Милков, неговият заместител по филантропични действия Енчо Енчев, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, шефът на центъра Теодора Герганова, както и представители на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне на отдела за протекция на детето.

„ Бъдете мощни, тъй като на фамилиите би трябвало да се оказва помощ, на дечицата би трябвало да се дава мощ и път за почтено битие и реализация “, сподели Милков и дефинира момента като доста прочувствен, заради до момента до хора, грижещи за деца в потребност.

От своя страна Теодора Герганова бе безапелационна, че никого не са разочаровали през годините и вършат всичко по силите си за даването на една качествена обществена услуга, отговаряща на европейските стандарти. Тя акцентира и ролята на положителната съгласуваност и съдействие с институциите за триумфа.

Своя опит като родител показа и една от майките на 7-годишно момиченце с аутизъм. Тя изрази своята признателност за постигнатия прогрес в развиването на детето си през последните три години.

Водещ бе журналистът Цвета Ненова, която напомни на всички смисъла на това да бъдем милосърдни и да творим и вършим положително.

За положителното въодушевление на всички се погрижиха „ Веселяците “. От Общината и Общинския съвет също бяха обезпечили дарове за децата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР