Много внимателно и бързо трябва да мислим за придобиване на

...
Много внимателно и бързо трябва да мислим за придобиване на
Коментари Харесай

Борисов: България трябва да работи по Зелената сделка бързо и без популизъм

Много деликатно и бързо би трябвало да мислим за придобиване на нови мощности за зелена и чиста сила, тъй като 2050 година би трябвало да няма нездравословни излъчвания. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Брюксел, където взе участие във втория ден от постоянното съвещание на Европейския съвет.

"Европейският съвет ще вземе решение през декември. Вчера бяха дебатите по него. Предложението на Европейската комисия е за усилване на европейската упоритост в региона на климата за 2030 година Говорим за 10 години, само че през това време доста министри ще се завъртят, само че 2030 година би трябвало да понижим излъчванията на 55%. Много деликатно и бързо би трябвало да мислим за придобиване на нови мощности за зелена и чиста сила, тъй като 2050 година би трябвало да няма нездравословни излъчвания. Светът върви към тези процеси, тъй като виждаме че поради измененията в климата сме длъжни да го създадем. България сега близо 10 мегавата отиват по загуби – загуби от мрежата, от постройките, от неефективни производства. Със сметките, които бяхме започвали за саниране на здания и учебни заведения, подменяне на осветлението с LED доста може да се направи за понижаване на загубите. Трябва да се концентрираме първо тук и по-късно за нови технологии и мощности ", сподели още министър председателят.

Борисов заяви, че е показал проблемите на България, каквито имат и други страни членки, по отношение на постигането на климатична индиферентност в Европейски Съюз до 2030 година "Изводът, който мога да направя от изявленията и на сътрудниците е, че при желаното 60-процентно понижение на нездравословните излъчвания, Съветът ще се спре на 55% понижение до 2030 година ", добави той. И акцентира, че България би трябвало да работи доста интензивно и бързо по Зелената договорка - "без популизъм, без партийност, тъй като това ще стане до 2030 година "

"А по какъв метод – дали посредством понижение на нездравословните излъчвания от колите, дали от централите или от други браншове на стопанския живот, ще би трябвало да ги понижим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат доста прецизни в осъществяването му. Това споделям и на българските жители “, посочи министър-председателят.

По-рано през днешния ден стана ясно, че водачите на страните-членки на Европейския съюз са отсрочили за декември вземането на решение за задачите за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година Причината е, че има остри различия сред обособените страни.

Европейската комисия желае намаляване от най-малко 55% по отношение на нивата от 1990 година, с цел да реализира съюзът "въглеродна индиферентност " до 2050 година. Сега задачата е 40 %. Европейският парламент упорства страните от Европейски Съюз да си слагат за цел най-малко 60 %.

Единайсет страни от Европейски Съюз, измежду които Франция, Испания и Нидерландия, поддържаха в писмо нивото от 55 на 100. Няколко страни от Източна Европа отпред с Полша обаче опонират, защото за тях е невероятно да изпълнят тази цел.

Борисов е изразил угриженост за минния бранш у нас. Той е отбелязал, че по предварителни оценки България може да си разреши редуциране на парниковите излъчвания с до 40%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР