Много вероятно е да има и други обвиняеми по случая

...
Много вероятно е да има и други обвиняеми по случая
Коментари Харесай

Военна прокуратура: Много е вероятно да има още обвиняеми за разбилия се МиГ-29 край Шабла

Много евентуално е да има и други обвинени по случая с падналия МиГ-29 край Шабла. Ако има такива, ще съобщим. Това е в пълномощията на наблюдаващите прокурори, заяви на брифинг представителят на Военноокръжната прокуратура капитан Евгения Деянова. 

Разследването стартира на 9 юни м.г., откакто по време на тактическо обучение с бойни стрелби изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, се разруши в Черно море. 

Вчера от прокуратурата оповестиха, че са повдигнати обвинявания на заместник-командира по летателната подготовка на Граф Игнатиево полковник Методи Орлов за причиняване на гибел по несъобразителност на майор Терзиев и тежки нездравословни последствия за Министерството на защитата на стойност 9 милиона лв. по време на тактически учения. Полковникът е бил началник на стрелбите край Шабла. 

От обвиняването настояват, че заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха - управление на стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта му. Причината е, че след като е провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, майор Валентин Терзиев не е разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Кап. Деянова заяви още, че по следствието има няколко експертизи, като може би най-важната е една сложна съдебно-инженерна и авиационна експертиза. Също по този начин е направена спомагателна експертиза на черната кутия на бойния аероплан. Тя добави, че прокуратурата има доказателства, че са нарушени редица разпореждания, регламентиращи провеждането на подобен вид учения - нормативни документи, заповед и устави, заради което е настъпил злощастният резултат.

Разследването не е завършило, има още планувани дейности по него, добави представителят на Военно-окръжна прокуратура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР