Много важно е да се храним с подходящи храни за

...
Много важно е да се храним с подходящи храни за
Коментари Харесай

Кортизол, естроген, инсулин: Как да балансираме основните хормони с хранене

Много значимо е да се храним с подобаващи храни за балансиране на хормоните. 

Когато нашата хормонална система е уравновесена, хормоните работят като мъдри наставници на тялото, изпращайки команди „ направи това “ или „ направи това “ до клетките на тялото ни, с цел да поддържат хомеостазата.

Хомеостазата е положение, при което имате красива гъста коса, здрави нокти, чиста кожа, устойчиво въодушевление и тегло, устойчиви сте на стрес, имате положително храносмилане и либидо. 

Но, за жалост, нашата хормонална система към този момент е доста податлива на въздействието на околната среда, по-специално на въздействието на токсините, неприятния сън, недохранването, непостоянството на чревната микрофлора и даже неприятните мисли.

Как да се храним с цел да балансираме хормоните?

5 са най-важните хормони, които въздействат на хомеостазата на тялото и с цел да ги приведете в баланс, не е належащо незабавно да прибягвате до медикаменти или хранителни добавки, първо би трябвало да се опитате да коригирате обстановката благодарение на особено подбрани артикули за балансиране на хормоните.

Висок кортизол

Кортизолът е главният хормон за реакция при стрес и се създава от надбъбречните жлези. 

Повишените равнища на кортизол водят до повишение на кръвното налягане и равнищата на захарта. 

Хронично високите равнища на хормона могат да доведат до възприятие на нараснала възбуденост или дискомфорт в тялото, меланхолия, ранно остаряване, наддаване на тегло, проблеми с кръвната захар и метаболитен синдром.

Какво може да забележите?

чувство за непрекъснато бързане, изпълнявайки една след друга задача трудно намаляване, изключително към талията чести промени в настроението или депресия появата на мигновена реакция на яд или ярост трудно релаксиране вечер или безсъние слаби нокти или кожни проблеми като екзема или тънка кожа високо кръвно налягане или висока кръвна захар (или и двете) пропуски в паметта или сложна централизация, изключително по време на стрес желание за солени или сладки храни ниско либидо

Какво да ядете?

Черният шоколад може да намали равнищата на кортизола. 

От време на време можете да употребявате и риба, отгледана в естествени среди.

Инсулин

Инсулинът контролира количеството глюкоза в кръвта ни. 

Основният проблем с инсулина е непрекъснатото му повишение, което води до инсулинова устойчивост (когато клетките не реагират на този хормон и кръвната захар се повишава до преддиабетни или даже диабетни нива).

Какво може да забележите?

предпочитание за сладко трудно прекъсване (или прекъсване след една порция) на храни с високо наличие на въглехидрати като шоколад, сладолед или пържени картофи нивата на кръвната захар на гладно са по-високи от обичайното чувство на трептене, безпокойствие или нервност сред храненията при дамите талията е 89 см или повече (на равнището на пъпа), а при мъжете – 102 см индекс на телесна маса над 25 синдром на поликистозни яйчници, положение, включващо неточен менструален цикъл, акне, нараснало окосмяване и от време на време неплодородие и кисти на яйчниците нисък HDL холестерол и/или високи триглицериди високо кръвно налягане (над 140/90) ниво на инсулин на гладно над 5 mcU/ml

Какво да ядете?

Яжте постоянно кисело зеле (или други ферментирали зеленчуци). Това е храна, която потвърдено намалява равнищата на глюкозата.

Висок тестостерон

Тестостеронът е хормон, създаван в яйчниците на дамите, тестисите на мъжете и надбъбречните жлези. 

Много е значим за благосъстоянието, самочувствието, поддържането на мускулния тонус, растежа на костите и половата функционалност. 

При 30% от дамите равнището му е нараснало, което може да докара до акне, неточен цикъл, нараснало окосмяване по тялото, косопад и неплодородие.

Какво може да забележите?

акне мазна кожа и коса косопад (понякога смесен с ненужно окосмяване по тялото) промяна в цвета на подмишниците: те стават по-тъмни и по-дебели от естествената ви кожа папиломи, изключително по шията и горната част на тялото хипергликемия или хипогликемия, или нестабилна кръвна захар избухливост и нервност, прекалено нападателно поведение депресия или тревожност синдром на поликистозните яйчници, нормално с кисти на яйчниците, неплодородие и менструални цикли по-рядко от всеки 35 дни

Какво да ядете?

Яжте повече зелен боб, както и тиква и тиквени семки, всички те са богати на цинк, който играе значима роля за половото развиване, менструацията и овулацията. 

Дефицитът на цинк се свързва с акне и нараснали равнища на андрогени, група хормони, към които принадлежи тестостеронът.

Повишен естроген

Естрогенът принадлежи към фамилията на половите хормони, които са виновни за женските белези по тялото, като гърдите и бедрата. 

Но от време на време може да има остатък: повече от 700 известни токсина в околната среда могат да имитират естроген и по този метод да доведат до замърсяване на тялото с несъразмерни количества от хормона.

Какво може да забележите?

отичане или задържане на течности в тялото необичайни резултати от Пап тест тежко кървене, в това число по време на менопаузата бързо наддаване на тегло, изключително по бедрата и задните части увеличен размер на гърдите или чувствителност фиброиди, ендометриоза или мъчителна менструация промени в настроението, Постановление на Министерски съвет, нервност, плачливост, леки сривове или тревожност мигрена или други типове главоболие зачервяване на лицето (или диагноза розацея) проблеми с жлъчния мехур

Какво да ядете?

Яжте повече кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле, в случай че имате някой от горните признаци. 

Тези зеленчуци блокират естрогена, фибрите оказват помощ за изхвърлянето на непотребния хормон от тялото и като цяло кръстоцветните зеленчуци оказват помощ на стареещите кафези да се отделят, вместо да се разхождат из тялото, причинявайки безпорядък и ускорявайки процеса на стареене.

Ниски равнища на тиреоидните хормони

Нашата щитовидна жлеза е виновна за метаболизма, а точно какъв брой бързо или постепенно протичат биохимичните реакции в тялото ни, в това число скоростта на изгаряне на калории. 

По-конкретно, работата на тази жлеза е да усвоява йода, намиращ се в доста храни, и да го комбинира с тирозин, с цел да създаде хормоните на щитовидната жлеза тироксин (Т4) и дейния хормон на щитовидната жлеза, наименуван трийодтиронин (Т3).

Приблизително 10% от дамите имат незадоволителни равнища на хормони на щитовидната жлеза, като по този метод силата се губи за по-важни функционалности, без да се дава отговор на потребностите на косата, кожата и функционалностите на червата. 

Тези дами страдат от муден метаболизъм: депресирани са, имат запек, бързо наддават на тегло, имат проблеми с косата, кожата и ставите.

Какво може да забележите?

суха, сходна на плява коса, която се заплита и пада лесно суха кожа, понижено изпотяване, тънки и чупливи нокти излишни килограми, които не могат да бъдат свалени, задържане на течности движения на червата по-малко от един път дневно или чувство за ненапълно изпразване на червата мускулни и ставни болки студ и изтръпване на ръцете и краката, нетърпимост към топлота или студ забавена тирада, затруднена централизация, бавни рефлекси и забавени реакции летаргия и отмалялост, изключително заран, меланхолия и промени в настроението уголемяване на щитовидната жлеза и затруднено преглъщане

Какво да ядете?

Бразилските орехи са доста положителни в тази обстановка. 

Освен йод, за вярната функционалност на щитовидната жлеза се нуждаете от селен, цинк и мед. 

Бразилските орехи са най-богатият хранителен източник на селен. Понякога хората с болест на Хашимото би трябвало да го заобикалят. 

В други случаи селенът е нужен за производството на глутатион, с цел да се понижи количеството на антителата на щитовидната жлеза. 

Яжте 1-3 бразилски ореха дневно и бъдете здрави!

Ще бъде ужасно, в случай че ни последвате и споделите тази публикация с приятелите си и вашето мнение (или опит) в мненията!

Инфо: econet.ru bukvarche.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР