Много собственици на домашни любимци обичат своите четириноги приятели толкова

...
Много собственици на домашни любимци обичат своите четириноги приятели толкова
Коментари Харесай

Трябва ли да спите с домашния си любимец?

Много притежатели на домашни любимци обичат своите четириноги другари толкоз доста, че са подготвени да прекарват време с тях 24 часа в денонощието. Ето за какво те се интересуват дали е допустимо да спят с котка или куче, до каква степен е безвредно както за тях, по този начин и за животното.


Какво се случва, в случай че спите с куче в едно легло или пуснете котка? Д-р Дана Върбъл, основен ветеринарен доктор на Северноамериканското ветеринарно сдружение, счита, че като цяло за животните е потребно да спят със стопаните си. Ако се съмнявате дали можете да спите с котка, вижте какво споделя лекарят: кучетата и котките, които се свързват по-тясно със своите хора, изпитват спомагателни изгоди за здравето, в това число повишение на потребните невротрансмитери като окситоцин и допамин, които са хормони на положителното самочувствие. Домашните любимци, които споделят едно легло със своя човек, нормално имат по-високи равнища на доверие и по-тясна връзка с хората в живота си. Това е огромна демонстрация на доверие от тяхна страна.

Рисковете от спането с куче или котка

Всеки притежател на животно би трябвало да знае сигурно дали е допустимо да спи с котката си или кучето си и до каква степен безвредно е това за хората и животните. Лекарите считат, че животните могат да се движат, да лаят и по този начин да нарушават съня. Важна причина да не спите с котка в едно легло е, че тези животни имат променлив сън и неизбежно ще станат и ще се разхождат към леглото, настъпвайки хората. Цялата тази активност ще докара до нездравословен сън. Тези „ микросъбуждания “, които могат да се случат без ваше познание, са разрушителни, тъй като ви изтръгват от бездънен сън. Те са свързани с освобождението на хормона на напрежението кортизол, който може в допълнение да утежни съня.

Има обаче категории хора, които могат и даже би трябвало да спят с домашните си любимци. Хората с меланхолия или тревога може да намерят за потребно да извикат домашния си любим в леглото, тъй като домашният любим е огромна възглавница, огромно одеяло и те могат да почувстват, че това комфортно, пухкаво и уютно създание понижава безпокойството им.

За кого е рисково спането с домашни любимци

Въпреки обстоятелството, че лекарите оферират на притежателите сами да решат дали е допустимо да спят с домашния си любим, някои хора би трябвало да помислят добре, преди да го създадат. Рисковата група включва 5 категории. Това да хора, които страдат от апнея, бодърствуване, астма, алергии или забавена фаза на съня. Хората, страдащи от бодърствуване и други нарушавания на съня, са най-податливи. Съвместният сън с домашни любимци не е наложително да подготвя или форсира безсънието, само че може да ги трансформира във ваш безконечен сателит. Всеки път, когато вашите цикли на сън бъдат прекратени, вие нарушавате способността на мозъка да се възвръща на клетъчно равнище, да консолидира спомените, да съхранява нова информация и да приготвя тялото за оптимална работа. По този метод хроничната липса на съответна отмора визира способността ви да се концентрирате, да научавате нови неща, да бъдете изобретателни, да решавате проблеми и да вземате решения.

Дори в случай че вашето куче или котка не си сменя козината, не забравяйте, че алергените се намират в слюнката и кожата на животното. Така ще бъдете изложени на дразнители в продължение на осем часа през нощта и ще страдате от сълзене на очите и запушен нос. Това, дружно с придвижването на животното, може да ви попречи да спите добре. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР