Много сме далеч от времето, когато можем да кажем, че

...
Много сме далеч от времето, когато можем да кажем, че
Коментари Харесай

Доц. Виктор Йоцов, икономист: Много далеч сме от преодоляване на инфлацията

„ Много сме надалеч от времето, когато можем да кажем, че сме преодолели инфлацията. За страдание виждаме и че ограниченията, които взема държавното управление в този момент и тавана на надценките, които се пробват да наложат, надали ще сработят. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime доцент Виктор Йоцов – специалист от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.
Инфлация се бори единствено с криза – когато има понижено потребителско търсене.
„ По-голямото редуциране на недостига би пристигнало от по-малките разноски, а не виждам по какъв начин ще стане това – занапред би трябвало да се вършат обезщетения към момента за някои заплати от бюджетния бранш, защото не всички са осъвременени. Пенсиите също “, разяснява още доцент Йоцов.

По думите му тегленето на заем от МВФ за покриването на държавните разноски е рискова мярка, което значи, че страната е изпаднала в рецесия.

„ МВФ е пожарната във финансовата система и тя идва единствено, когато има рецесия. Ако се стигне до там (теглене на заем от МВФ – бел. ред.), нещата са изпуснати “, уточни икономистът.

Той обаче акцентира, че валутните запаси покриват с голям остатък всички парични отговорности на Българска народна банка, тъй че няма заплаха за паричния съвет.

Доц. Йоцов дефинира като „ учебникарски образец на честен хазарт “ решението на ФЕД да покрие всички депозити на една от банкрутиралите по-рано този месец американски банки.

Целия диалог вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР