Много сложно стана. Така кадровик от Съдийската колегия на Висшия

...
Много сложно стана. Така кадровик от Съдийската колегия на Висшия
Коментари Харесай

ПАНИКА в Темида: ВСС блокира след 3 поискани и неподадени оставки

Много комплицирано стана. Така кадровик от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) заключи невижданата обстановка в прокурорската, която би трябвало да взема решение за три оставки, които са поискани, само че неподадени – Иван Гешев желае отстраняването на заместника си Борислав Сарафов, Сарафов желае да махне заместника си Ясен Тодоров, а 6-има от прокурорската гилдия и все по-евентуалният предстоящ министър председател Мария Габриел желаят освобождението на самия Гешев.

Очаквано, Висшият правосъден съвет (ВСС), или така наречен държавно управление на правосъдната власт, е в ступор (по думите на един от хората в него).

От петък обществено са говорили единствено двама – представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев

и безконечната съпротива на Гешев Атанаска Дишева. И двамата са от Съдийската гилдия и се ограничиха да изясняват процедурата по махането на основния прокурор. Според Магдалинчев била много комплицирана. Едно било да направиш предлагането, друго – да го докажеш. А Дишева заключи, че може да завърши до края на май. Трудно се ориентирам в обстановката, призна пред 24 часа различен член на Висш съдебен съвет.

Изрази единствено песимизъм, че настояването за освобождението на Ясен Тодоров, което е първо по време, ще бъде гледано тази седмица. С предлагането за освобождението на Гешев ще се занимава пленумът на кадровия орган, който включва и прокурорската, и съдийската гилдия. Предложението към този момент му е изпратено, с цел да може да построи отбраната си.

Реклама

За да бъде освободен, би трябвало да гласоподават “за ” най-малко 17 от общо 22-ма. Засега не е ясно с изключение на шестимата, които го внасят, и евентуално двете опозиционерки Атанаска Дишева и Олга Керелска, ще има ли различен в поддръжка на отстраняването на Гешев. Нека забележим какви доказателства ще бъдат показани, разяснява човек от съдийската гилдия.

Според различен настояването било правно издържано. С двамата шефове на следствието – Сарафов и Тодоров, ще се занимава единствено Прокурорската гилдия. Тя има съвещание в сряда следобяд, като дневният ред е бил импортиран още на 11 май и той се отнася до други въпроси. Тогава обаче ще бъде и първата среща очи в очи сред Гешев и шестимата, поискали махането му, до неотдавна правилни негови хора.

В понеделник те не се появиха в постройката на Висш съдебен съвет, не подвигаха и телефоните си. В момента колегията е от 10 души, като един от тях е самият Гешев. По закон би трябвало да са 11, само че мястото на Пламена Цветанова, която стана заместничка на основния прокурор, е свободно. Решенията се вземат с нормално болшинство. В момента шестима са против Гешев, т.е. две трети от колегията. Така че даже да гласоподават за оставането на Ясен Тодоров, който е на страната на Гешев, в случай че останалите шестима са за махането му – той ще бъде освободен като зам.-директор на националното разследване.

Не такава обаче е обстановката с Борислав Сарафов. Той е заместител на основния прокурор, тъй като е началник на следствието. Сарафов беше определен за втори 5-годишен мандат през предходната есен. Тъй като длъжността му е мандатна, Гешев не може да желае освобождението му, а единствено да го призове да подаде оставка или да изиска дисциплинарна процедура по отстраняването му, като в искане би трябвало да уточни нарушаванията.

Тъй като Гешев очевидно към този момент няма болшинство, може и да не успее за дисциплинарно произвеждане против Сарафов. В понеделник в първата си обществена изява Гешев разгласи, че внася искане за освобождение на Сарафов. В същото време във Висш съдебен съвет към този момент е задвижено настояването за неговото освобождение. Той има седмица да приготви отбраната си. След това в тридневен период се насрочва съвещание, на което се ревизира допустимостта на предлагането.

Ако има проблем, то се връща на вносителите, с цел да отстранят нередностите. Ако пък всичко е наред, се открива процедура за освобождение на основния прокурор. В 7-дневен период по-късно Висш съдебен съвет организира съвещание, на което изслушва Гешев. После кадровиците вземат решение дали да поддържат предлагането, или не. Кадровик от Съдебната палата разяснява, че в случай че процедурата се проточи 2-3 седмици, Гешев ще остане на поста си.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР