Много сирийски бежанци в Германия са се примирили с реалността,

...
Много сирийски бежанци в Германия са се примирили с реалността,
Коментари Харесай

Как бежанците в Германия вдъхват нов живот на търговията със Сирия

Много сирийски бежанци в Германия са се примирили с действителността, че няма да има бързо завръщане в родината им, където гражданската война продължава съвсем седем години.

Те стартират да градят нов живот в страната, която ги е приела и задвижват търсенето на артикули с етикет " Произведено в Сирия " в опит да се оправят с носталгията, като си върнат скъпи неща от предишното. Продукти, известни измежду половин милион сирийци, които дойдоха главно през последните три години, варират от ядки, сдалки и сусамова паста до дреги, шишове за дюнери и восък за обезкосмяване.

" Хората желаят същите неща, с които са били привикнали в Сирия, " споделя търговецът Анас Мсути, до момента в който седи в мрачния си под земята офис покрай пристанището в Хамбург, а служащите подреждат опаковки саралия, пристигнали преди малко от Сирия. " Германският пазар е цялостен с сходни артикули от Турция, само че сирийците желаят сирийски (стоки), " споделя Мсути, татко на 6 деца, изоставил фабриката си за ислямски женски одежди край Дамаск.

Поръчките му са се нараснали 25 пъти, откогато той отваря комерсиалната си компания " Саджеда " три месеза след идването си в Германия при започване на 2016 година Сега стоките, които внася от Сирия, доближават 25 тона месечно. Не единствено той обаче се възползва от тенденцията; десетки сирийски заведения за хранене, магазини и супермаркети са се появили във всички огромни немски градове през последните две години, а още и още отварят всеки месец. Само в Берлин тази година са се появили най-малко половин дузина нови сирийски заведения и толкоз сирийски супермаркета.

 Анас Мсути.
© Fabian Bimmer, Reuters

Анас Мсути.

Нарастващото търсене на сирийски артикули способства за последователното възкръсване на сирийския експорт към Германия, приела повече сирийски бежанци от която и да било друга западна страна. Износът от Сирия се е нараснал до 15.5 милиона евро през 2016 година и доближава 8 милиона единствено в първите пет месеца на годината съгласно немски публични данни. Това все ще е надалеч от равнищата преди войната, когато той доближава 100 милиона $ годишно.

Над 5 милиона сирийци - една четвърт от популацията отпреди войната, са избягали от родината си съгласно Организация на обединените нации. Не е известно какъв брой може възходящото търсене на сирийски артикули измежду бежанци в Германия и други страни да помогне на унищожената сирийска стопанска система. Заради войната наличните настоящи дани са са малко.

Съживяването на търговията с Германия обаче наподобява съответствува с миг, в който икономическата интензивност в Сирия таман се е оттласнала от дъното. Според Световната банка брутният вътрешен артикул на страната се е свил с общо 61% в интервала 2011-2015 година, само че през 2016 година се е свил единствено с 2%, въпреки подобрението съгласно организацията да се дължи най-вече на намалелия ритъм на овакантяване.

Мсути, който дставя артикули за сирийци и компаниите им в Германия, споделя, че се гордее с приноса си за възобновяване на сирийския експорт, който съгласно него дава скъпи доходи на притежателите на заводи и на служащи в Сирия. " Съживяваме сирийската стопанска система, " споделя той.

 Алепо, 3 март 2011 година
© Fabian Bimmer, Reuters

Алепо, 3 март 2011 година

" Арабската улица "

В Берлин бул. " Зоненалее " - наименуван " Арабската улица " поради изобилието от табелки на арабски магазини - се е трансформирал в една от най-популярните дестинации за извършване на покупки и излизане на сирийскитее бежанци в столицата. На него има цели три сирийски супермаркета, два сирийски ресторанта и една сирийска сладкарница. Всички те са отворили през последните две години. " Това е просто лъх от вкъщи, " споделя Худа Байяд, млада майка с ислямско було, която пазари в един от супермаркетите, отворил в последните седмици. " Това не взема решение проблемите ни като ученето на немски и намирането на работа. Същевременно прави живота ни по-лесен, " споделя 20-годишната Байяд, до момента в който държи буркан с макдус, сирийски деликатес от патладжани, пълнени с лешници, чесън и пиперки в зехтин.

Повечето сирийски артикули идват от заводи в региони под държавен надзор най-вече в и към Дамаск, само че също и от Алепо. Три компании в Дамаск, които доставят Мсути със артикули, отхвърлят да разясняват, когато " Ройтерс " се свързва с тях.

 Товарен терминал на пристанището в Хамбург.
© Fabian Bimmer, Reuters

Товарен терминал на пристанището в Хамбург.

Продуктите се придвижват в камиони през релативно безвредни региони под държавен надзор до пристанището на Латакия в северна Сирия и се товарят в контейнери за Хамбург. Други артикули идват със аероплан през Бейрут.

Тази търговия се оказва скъпа за сирийци, които стартират бизнес в Германия. Техните сладкарски магазини, кафенета и пекарни за ядки имат потребност от специфични машини, с цел да създават стоките си, а те избират да ги внасят от Сирия, тъй като е по-евтино да ги взимат оттова, в сравнение с от европейски или турски производители. Ресторантьорите зависят от специфични първични материали, с цел да пресъздадат усетите, за които копнеят сирийците.

" Л`Амира фалафел ", сирийски ресторант в Хамбург, отворил през 2015 година, се оказва толкоз известен, че неотдавна в града се появи втори обект. " Основната ни цел е да се уверим, че всичко, което подготвяме, има усет като в Сирия, " споделя Мохамад Абу Саид, съсобственик на едно от заведенията, където е мъчно да се откри маса по което и да било време на деня. " За да създадем това, ни би трябвало същата сусамова паста, кисели краставички и подправки, каквито използваме и в Сирия, " прибавя той и показва към сервитьор с искане да занесе самун на преди малко влезнала двойка. " Чувствам се доста благополучен, когато клиентите споделят, че храната ни им припомня за Сирия. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1239)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР