Много семейства заминават на работа в чужбина и оставят грижите

...
Много семейства заминават на работа в чужбина и оставят грижите
Коментари Харесай

Цели училища у нас са пълни с деца на трудови мигранти

Много фамилии отпътуват на работа в чужбина и оставят грижите за децата на родителите си

Общо 11 области у нас са измежду първенците в класацията на по този начин наречените „ донори “ на работна ръка за чужбина, предава анните демонстрират, че над 5 на 100 от популацията на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е отпътувало зад граница през последните 10 години.

Квартал „ Изток “ във Вършец от години се слави с многото трудови мигранти. Тенденцията, която се е обрисувала там, е младите да отпътуват, а бабите и дядовците да се грижат за своите внуци.

В началното учебно заведение „ Васил Левски “ във Вършец учат 166 деца от 1 до 4 клас. Голяма част от родителите са в чужбина. Директорът Светла Вангелова споделя, че за децата е по-добре да остават и учат в България. Липсата на родителско рамо обаче се усещала в клас.

„ Бабите и дядовците глезят внуците си и това се отразява върху домашните им, върху подготовката им за образователния час ”, разяснява учителят Катя Александрова.

Според изследванията през последните години понижава броят на хората, които отпътуват да работят в чужбина. Сред аргументите за това са Коронавирус пандемията и войната в Украйна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР