Много семейни фирми в България продават бизнеса си. Това заяви

...
Много семейни фирми в България продават бизнеса си. Това заяви
Коментари Харесай

Семейни фирми в България масово разпродават бизнесите си

Много фамилни компании в България продават бизнеса си. Това съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, ръководещ съучастник на инвестиционно-консултантска компания.

По думите му новата софтуерна гражданска война е донесла в България и нов вид покупко-продажби. Хора, които са минали 45-50 години и към този момент нямат сили да се конкурират в новата среда, продават бизнеса си, сподели той.

" Това са най-вече фамилни компании, в които притежателят е на 50+ и не вижда завещание след себе си. Фирмите са най-често в региона на машиностроенето и индустриалното произвеждане на потребителски артикули. Това са секторите, които бяха свързани с приватизацията преди 20 години и в този момент притежателите желаят да излязат от пазара ", посочи консултантът. 

Той е на мнение, че в софтуерната гражданска война доста от бизнесмените не съумяват да останат конкурентоспособни и по тази причина продават бизнеса си.

„ Преди войната на Русия в Украйна имаше доста бурно развиване на пазара на сливания и придобивания (M&A) поради упованията за смяна на логистиката и други промени, свързани с изкуствения разсъдък, с осведомителни технологии, с биотехнологиите “, уточни Кънев. Той изясни, че началото на войната е съвпаднало „ ненапълно “ с повдигането на лихвите и това е оскъпило доста правенето на покупко-продажби.

" Много вложители са в изчакване на лихвите. Когато те тръгнат надолу, ще се ускорят и покупко-продажбите. Цената на дълга движи интензивността на значителните покупко-продажби на венчър капиталистите ", разяснява той.

Евгений Кънев регистрира, че предходната година също се очерта като слаба откъм покупко-продажби за България. „ Първо, поради лихвите и второ, тъй като България е в погранична на войната зона. Освен това имахме дълъг интервал на политическа неустановеност, което също бе спирачка за тези покупко-продажби “, подсети мениджърът.

Той добави, че войната е трансформирала пазарите и страната ни, в която има относителна непоклатимост с конституционното болшинство, което е прозападно, прореформаторско, и е влошила обстановката в страни с развита народна власт. За образец той даде Унгария, която към този момент е зад България като най-корумпираната страна в Европейския съюз.

" Кредитните организации също подвигат рейтинга на България. Ние сме съвсем във етапа на капиталовия рейтинг и до буквата " А ", тъй като имаме постоянни обществени финанси, устойчиво ръководство (поне съгласно разбиранията за времена на военно състояние, както сега е Европа). Поради тази причина, видяно извън, не стоим зле. Погледнато от вътрешната страна, ние знаем какъв брой е нежно всичко ", посочи Кънев.

Той добави, че предприятията, които зависят от външните пазари, се развиват добре, тъй като не зависят от вътрешните пазари и от политиката. Експертът акцентира, че за фирмите, свързани с немския пазар, обстановката е по-сложна, само че чака " и там малко по малко нещата да се оправят “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР